BRITANCI UPOZORAVAJU NA VELIKU OPASNOST PO BOSNU I HERCEGOVINU: "Moskva pokušava da destabilizuje Evropu, Balkan podložan širenju ruskog utjecaja"

U opširnom izvještaju, istraživači Kraljevskog instituta ujedinjenih službi tvrde da zapadne zemlje moraju učiniti više da se suprotstave upotrebi nekonvencionalnog ratovanja od Moskve

  • Evropa

  • 20. Feb. 2024  

  • 1

Istraživački centar sa sjedištem u Velikoj Britaniji napisao je izvještaj u kojem stoji da Rusija pokušava da destabilizuje evropske zemlje, a da je Balkan naročito osjetljivo područje za širenje ruskog uticaja.

U opširnom izvještaju, istraživači Kraljevskog instituta ujedinjenih službi tvrde da zapadne zemlje moraju učiniti više da se suprotstave upotrebi nekonvencionalnog ratovanja od Moskve ako žele uspjeti da odvrate rusku invaziju na Ukrajinu.

“Kako se rat u Ukrajini odugovlači, Rusija ima interes da stvara krize dalje”, napisali su autori Jack Watling, Oleksandr V. Danylyuk i Nick Reynolds, navodeći Balkan kao region koji je podložan problemima.

U tom smislu Vojno-obavještajna agencija Rusije (GRU) reorganizuje osnovu na kojoj nastoji izgraditi mrežu podrške u ciljanim zemljama, jer su zapadne sankcije umanjile ranije aktivnosti Moskve koja je koristila osobe koje imaju dvojno državljanstvo ili poslovne ljude.

“Trenutno, veliki napor čini se usmjeren prema stranim studentima koji studiraju na ruskim univerzitetima. Centar 161 ima budžet namijenjen plaćanju stipendija studentima iz Balkana, Afrike i drugih regija gdje postoje razmjene s ruskim obrazovnim institucijama. Ove stipendije subvencioniraju troškove školovanja i života, a navodno se koriste kao sredstvo za regrutovanje. Budući da pojedinci pripadaju eliti u ciljanim zemljama, oni sami predstavljaju vrijedne izvore obavještajnih informacija. Međutim, takođe su korisni za olakšavanje aktivnosti”, navodi se u izvještaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...