ERDOGAN SNAŽNO KRITIKOVAO UN I ZAPAD: " Već 140 dana ništa korisno nisu uradili"

Podizanje svijesti o varvarstvima počinjenim nad ljudima u Gazi među najvažnijim su dužnostima Turske, kazao je turski predsjednik

  • Evropa

  • 24. Feb. 2024  

  • 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je kritikovao Ujedinjene nacije (UN) i zapadne zemlje jer "samo gledaju zločine" koje Izrael čini u Pojasu Gaze posljednjih 140 dana.

"Čak ni Vijeće sigurnosti UN-a ne poziva i ne može tražiti hitan prekid vatre", poručio je Erdogan, govoreći u sjeverozapadnoj turskoj pokrajini Sakarya.

Istakao je da ni zapadne sile ni Vijeće sigurnosti UN-a nisu učinili bilo kakav koristan napor da spriječe izraelsku brutalnost u Gazi.

"Podizanje svijesti o varvarstvima počinjenim nad ljudima u Gazi i sprečavanje izraelskih dezinformacija, među najvažnijim su dužnostima Turske", kazao je.

Inače, u napadima za genocid optuženog Izraela od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti ubijeno je najmanje 29.606 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 69.737 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...