ERDOGAN SA SKUPA IZ ADANE: "Turska odbrambena industrija stvara historiju"

Naglasio je da povećani međunarodni ugled Turske vanjskoj politici podržava "snažna odbrambena industrija".

  • Svijet

  • 25. Feb. 2024  

  • 0

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da turska odbrambena industrija stvara istoriju, s turskim bespilotnim letjelicama i dronovima koji čuvaju nebo 34 države.

"Izgradićemo viši segment našeg nosača aviona. Naša mornarica predvodi napore", rekao je Erdogan na skupu u južnoj turskoj provinciji Adana.

Naglasio je da povećani međunarodni ugled Turske vanjskoj politici podržava "snažna odbrambena industrija", prenosi Anadolija.

"Kako se smanjuje naša zavisnost o vanjskoj odbrani, raste i naš uticaj na međunarodnoj sceni", dodao je turski lider.

Govoreći o avionu KAAN, Erdogan je rekao:

"Od Azije do Afrike, desetine miliona vide ojačanu Tursku."

KAAN, borbeni avion izrađen u Turskoj, uspješno je izveo prvi probni let u srijedu, saopštila je Turska avio-industrija (TAI).

Prvi borbeni avion pete generacije proizveden u Turskoj ima za cilj zamijeniti zastarjelu flotu turske vojske. Najnoviji razvoj na ovom polju čini Tursku jednom od samo nekoliko zemalja koje posjeduju ovu tehnologiju.

Avion, u okviru projekta započetog 2016. godine, predstavljen je u martu 2023.​

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...