ČETNIČKI VOJVODA I LAKTAŠKI VOŽD: Čas nepoštivanja BiH u režiji šefa Skupštine Crne Gore

Zastave Crne Gore i entiteta Rs u kabinetu Andrije Mandića samo su potvrda da trenutno dio vlasti susjedne Crne Gore počiva na velikosrpskim idejama, a tome u prilog idu i današnje kontroverzne izjave.

  • Regija

  • 27. Feb. 2024  

  • 0

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je u Podgorici primio predsjednika bh. entiteta Rs Milorada Dodika, a na zvaničnom sastanku nije bilo zastave Bosne i Hercegovine čime je poslana direktna poruka nepoštovanja države BiH, prenosi Klix.

Zastave Crne Gore i entiteta Rs u kabinetu Andrije Mandića samo su potvrda da trenutno dio vlasti susjedne Crne Gore počiva na velikosrpskim idejama, a tome u prilog idu i današnje kontroverzne izjave.

Dodik je prvo kazao da je predsjedniku Skupštine Crne Gore i lideru Nove srpske demokratije (NSD) Andriji Mandiću dostavio prijedlog sporazuma o specijalnim vezama Rs-a i Crne Gore, dok je šef parlamenta Crne Gore rekao da će otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicijom o tom pitanju.

Na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka u Skupštini Crne Gore, Dodik je rekao da Rs kroz Dejtonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum sa Crnom Gorom.

"Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima provrede, infrastrukture, sporta obrazovanja, nauke kulture - svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju među zajednicima, državama i narodima", izjavio je Dodik.

"Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno i predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Crnoj Gori je ovo bilo ponuđeno i ranije", smatra Dodik, dodajući da su razgovarali i o "nekim drugim problemima".

Andrija Mandić je rekao da je danas predstavljeni sporazum o specijalnim vezama u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"A '95. godine kad je završen rat i potpisan sporazum postojala je SRJ. To što je nasljednica SRJ Srbija, ali je Crna Gora imala podjednake obaveze. Ovo je sa zakašnjenjem. Bivša vlast je ovo odbila", rekao je Mandić.

Posebno je sporna Mandićeva izjava da je "Rs sa FBiH stvorila Bosnu i Hercegovinu".

To je, naravno, potpuno netačno jer je činjenica da je BiH nastavila međunarodnopravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je danas iz Podgorice poručio i da je "projekat srpskog svijeta - fenomenalna ideja".

"Pozivam sve ljude srpske nacionalne pripadnsoti, gdje god se nalazili, da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta. Taj identitet nije usmjeren ni protiv koga - ni Crnogoraca, ni Hrvata... Mi imamo prava da izražavamo svoje osobenosti kao i Francuzi, Njemci i svi narodi", kazao je on.

Njegov kolega Mandić je dodao da su stranke SNSD i NSD sestrinske i da imaju sjajan odnos.

Ovo nije prvi put da predsjednik Skupštine Crne Gore ignoriše zastavu BiH pri sastancima sa funkcionerima koji dolaze iz BiH. Tako je prije nekoliko dana ugostio predsjednika NSRs-a Nenada Stevandića uz zastave Crne Gore i Rs-a.

Podsjetit ćemo i da se grupa Podgoričana okupila kod zgrade skupštine protestujući zbog dolaska Milorada Dodika koji se sastao sa predsjednikom skupštine Andrijom Mandićem.

Demonstranti koji su se okupili pred sjedištem Skupštine Crne Gore nosili su transparente sa natpisima: "Da je vječna Bosna i Hercegovina", "Putinovi poklisari nisu dobrodošli", "za cjelovitu i nedjeljivu BiH", "Dodik nije put u Evropu", "Nećemo Republiku Srpsku u Crnoj Gori", "Srebrenica je genocid", "Štrpci 27.02.1993", "Dalje ruke od promjene granica" i slično.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...