SREBRENICA OBILJEŽAVA DAN NEZAVISNOSTI BiH: "Ovdje se brani i čuva država"

Brojnim građanima Srebrenice na tribini je Ahmo Mehmedović, predsjednik povjereništva OO SDP Srebrenica najprije predstavio goste.

  • Vijesti

  • 29. Feb. 2024  

  • 0

U Srebrenici je danas javnom tribinom u organizaciji Opštinskog odbora SDP-a Srebrenica počelo obilježavanje prvog marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tribina je održana na temu Značaj obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, izvještava N1.

Brojnim građanima Srebrenice na tribini je Ahmo Mehmedović, predsjednik povjereništva OO SDP Srebrenica najprije predstavio goste.

Prvi je govorio Dževad Hadžić, delegat u Domu naroda FBiH i Predsjednik KO SDP Tuzla koji je pozdravio prisutne i čestitajući im Dan nezavisnosti iznio kratku hronologiju šta se desilo tog 01. marta 1992. godine.

“Cijena nezavisnosti skupo je plaćena. Za slobodu i nezavisnost građani Bosne i Hercegovine dali su svoje živote, članove porodice, godine života, borili se i izborili za opstanak ponosne zemlje na Balkanu, Bosne i Hercegovine”, kazao je Hadžić, naglašavajući da se te žrtve ne smiju zaboraviti i dodao: “Ipak gledati u prošlost najviše ima smisla ako smo okrenuti svijetlijoj, boljoj budućnosti ali nažalost pred današnjom BIH još uvijek ima mnogo neostvarenih ciljeva da bi bila jaka, funkcionalna i moderna…”

Nerin Dizdar, ministar za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH i politički direktor SDP BiH je naglasio da govori kao ministar:

“Posao države jeste da za svoje ljude uradi i nešto više nego što radi sada. Nažalost svi smo doprinosili tim rušilačkim politikama. Onda kada ministar sebi dozvoli da je više ministar stranke nego države onda i on učestvuje u rušenju te države. Onda kada zvaničnik uzme sebi za pravo da je on vladar novca koji pripada ljudima, da on može odlučiti ko treba dobiti donaciju, ko ne treba, ko mu se sviđa, ko mu se ne sviđa, ko jest iz njegove stranke, ko nije, tada svi izdajemo ovu državu…”

Ministar Dizdar je na samoj tribini i kasnije u holu Kulturnog centra uz malu zakusku odgovarao na brojna konkretna, pojedinačna pitanja građana. O značaju obilježavanja Dana nezavisnosti baš ovdje u Srebrenici on je za N1 kazao: “Država Bosna i Hercegovina se ne brani u Sarajevu. Sarajevo jest naš glavni grad, ali ona se brani i čuva na periferiji, naročito u jednoj Srebrenici. Srebrenica je mjesto u kojem je na najbrutalniji način bio pokušaj ubijanja Bosne i Hercegovine i svega onog što ona jeste. Prisustvo ovih ljudi ovdje, prije svega povratnika, pokazuje da oni prkose tim rušiteljskim ideologijama, da Srebrenica prkosi tim ideologijama. Srebrenica i dalje živi, uz naše dužno poštovanje žrtvama genocida i smatram da je prije svega obaveza svih nas da pažnju posvetimo čuvarima bosanskohercegovačke državnosti a to su povratnici.”

Vlada Republike Srpske osporava 01. mart kao Dan nezavisnosti i zato se ovaj datum obilježava samo u jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, odnosno u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i u Srebrenici.

Dan nezavisnosti se u Srebrenici obilježava već godinama bez ikakvih problema ili incidenata, ali i bez učešća srpskih predstavnika u zvaničnom programu.

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Srebrenici se nastavlja sutra 1. marta već tradicionalnim programom, najprije u Memorijalnom centru Potočari Srebrenica polaganjem cvijeća odavanjem pošte žrtvama genocida. Zatim slijedi defile djece i građana ulicama Srebrenice, a završava se prigodnim kulturno-umjetničkim programom u velikoj dvorani Kulturnog centra Srebrenica.

Prije tri mjeseca u Srebrenici je sa funkcije zamjenika opštinskog načelnika smijenjen Hamdija Fejzić, a upravo učešće u organizaciji obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana državnosti Bosne i Hercegovine navedeno mu je u obrazloženju kao jedan od razloga za smjenu.

Hamdija Fejzić je na inicijativu načelnika Mladena Grujičića smijenjen na sjednici Skupštine, a za ovu odluku glasalo je 12 srpskih odbornika, dok bošnjački predstavnici nisu glasali jer su napustili zasjedanje.

Hoće li i ovog puta zbog svog učešća u obilježavanju neko od Bošnjaka iz opštinske administracije biti sankcionisan ostaje da vidimo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...