IZNENAĐUJUĆI REZULTATI NOVE STUDIJE: Prokuhavanjem vode iz slavine može se ukloniti do 80 posto opasne…

Proces funkcionira tako da NMP ostaje zarobljen u kristalnim strukturama kamenca koje se formiraju od sadržaja kalcija u vodi, pri čemu se više čestica uklanja iz takozvane tvrde nego iz meke vode.

  • Zdravlje

  • 01. Mar. 2024  

  • 0

Voda iz slavine, uobičajeni izvor nanoplastike i mikroplastike (NMP), može se pročistiti kuhanjem, i tako eliminirati više od 80 posto tih potencijalno štetnih čestica. Nanoplastika i mikroplastika (NMP), u rasponu od 0,001 do 5 milimetara, predstavljaju potencijalne zdravstvene rizike, iako se njihov puni učinak na ljudsko tijelo još uvijek istražuje.

Znanstvenici sa Univerziteta Jinan, predvođeni Eddyjem Zengom, analizirali su uzorke vode iz slavine i pronašli prosječnu koncentraciju NMP od 1 miligrama po litri. Kuhanje tih uzoraka tokom 5 minuta smanjilo je razine NMP-a za više od 80 posto.

Ova jednostavna, ali učinkovita strategija kipuće vode može 'dekontaminirati' NMP-ove iz vode iz vodovoda u domaćinstvu i ima potencijal za neškodljivo ublažavanje ljudske izloženosti NMP-ima kroz potrošnju vode, ističe Zhang.

Proces funkcionira tako da NMP ostaje zarobljen u kristalnim strukturama kamenca koje se formiraju od sadržaja kalcija u vodi, pri čemu se više čestica uklanja iz takozvane tvrde nego iz meke vode.

Osiguravanje da voda dosegne tačku vrenja ključno je za učinkovito formiranje kristalne strukture. Zeng ističe dodatne prednosti kipuće vode, poput ubijanja bakterija, parazita i uklanjanja tragova teških metala.

Caroline Gauchotte-Lindsay sa Univerziteta u Glasgowu hvali studiju, koja je objavljena u časopisu Environmental Science & Technology Letters, zbog ukazivanja na proces taloženja tijekom vrenja. Međutim, ona naglašava važnost rješavanja problema kontaminacije mikroplastikom na njezinu izvoru, zalažući se za izmjene u postrojenjima za pročišćavanje vode za piće, kako bi se mikroplastika filtrirala prije nego što dođe do potrošača.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...