TEŽAK UDARAC KINESKI PROIZVOĐAČIMA AUTOMOBILA: Europska komisija ima dokaze, cijene će drastično porasti…

Kineski proizvođači automobila, uključujući BYD i SAIC-ov MG, ciljaju na Europu s nizom električnih vozila po konkurentnim cijenama, vršeći pritisak na proizvođače kao što su Stellantis i Volkswagen Group.

  • Auto

  • 07. Mar. 2024  

  • 0

Europska komisija objavila je da ima dokaze da kineska vlada subvencionira električna vozila koja se izvoze u Europu putem izravnog prijenosa sredstava i drugih mehanizama. Potencijalni pravni lijekovi mogli bi uključivati tarife za zaštitu proizvođača iz Europske unije. Istraga bi trebala biti zaključena do novembra, premda bi EU mogla uvesti privremene carine u srpnju, piše Automotive News Europe.

Kineska gospodarska komora pri EU izjavila je da je razočarana ovim potezom i da porast uvoza odražava sve veću europsku potražnju za električnim vozilima. Komisija je u utorak objavila dokument u kojem stoji da ima dovoljno dokaza koji pokazuju da su kineska električna vozila bila subvencionirana.

Kineski proizvođači automobila, uključujući BYD i SAIC-ov MG, ciljaju na Europu s nizom električnih vozila po konkurentnim cijenama, vršeći pritisak na proizvođače kao što su Stellantis i Volkswagen Group.

BYD, koji je prošle godine pretekao Teslu kao najveći svjetski proizvođač elektrificiranih vozila, objavio je u decembru da će izgraditi tvornicu automobila u Mađarskoj kako bi povećao prodaju u Europi. Ako se kineski uvoz nastavi sadašnjim tempom, objavila je Komisija, proizvođači automobila u EU mogli bi se suočiti s padom prodaje i smanjenom razinom proizvodnje. To bi moglo negativno utjecati na zapošljavanje i ukupnu proizvodnju u EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...