TURSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA FIDAN: "Gaza težak teret za savjest svijeta"

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan boravi dvodnevnoj posjeti SAD-u gdje se sastao s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom kako bi razgovarali o odnosima dviju država, regionalnim i međunarodnim pitanjima, posebno o situaciji u Gazi

  • Svijet

  • 09. Mar. 2024  

  • 1

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je da se mora postići trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i otvoriti vrata rješenju s dvije države između Palestine i Izraela, prenosi Anadolu.

"Postala je neophodna odgovornost okončati ovu veliku tragediju i masakr koji su doživjeli naša braća iz Gaze što je prije moguće i osigurati da se poduzmu konkretni koraci ka tom cilju", rekao je Fidan turskim novinarima na konferenciji u Washingtonu.

alt

Fidan boravi dvodnevnoj posjeti SAD-u gdje se sastao s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom kako bi razgovarali o odnosima dviju država, regionalnim i međunarodnim pitanjima, posebno o situaciji u Gazi.

Fidan i Blinken sastali su se u američkom State Departmentu u Washingtonu u okviru sastanka Strateškog mehanizma Turkiye-SAD.

Fidan je rekao da Turkiye dijeli stavove o hitnoj potrebi za humanitarnom pomoći Gazi.

"Takav nivo konsenzusa nikada nije postignut ni u jednom slučaju u svijetu", rekao je Fidan, dodajući da neke zemlje, poput Turkiye, žele stalni prekid vatre.

Fidan je rekao da se međunarodne organizacije, posebno UN, i mnoge zemlje osjećaju obaveznim da učine nešto u vezi s humanitarnom situacijom u Gazi.

Rekao je da je pristup SAD-a uspostavljanju privremene luke u Gazi za dobivanje pomoći rezultat reakcije međunarodne zajednice.

"Zato što ovo nije samo težak teret za savjest, već se čini i fitiljom koji će mobilizirati i zapaliti društva na neočekivan način", rekao je.

Turski ministar je dodao da su neke zemlje "slijepe i gluhe" kada je riječ o izraelskim akcijama.

"Namjerno ubistvo više od 30.000 nevinih civila u Gazi, naravno, predstavlja novu tačku ugnjetavanja", rekao je Fidan.

Izrael je pokrenuo destruktivnu vojnu kampanju u Pojasu Gaze kao odgovor na napad palestinske grupe Hamas 7. oktobra, za koji je Tel Aviv rekao da je ubio manje od 1.200 ljudi.

Više od 30.000 Palestinaca je od tada ubijeno, a većina od 2,3 miliona stanovnika je raseljena, dok mnogi gladuju u jeku sve veće humanitarne katastrofe.

Fidan je rekao i da SAD nastavljaju podržavati terorističku organizaciju YPG/PKK u Siriji.

"Još jednom smo istakli naše nezadovoljstvo odnosima sa YPG-om u Siriji i strateškom opasnošću koju to predstavlja između dvije zemlje i dva partnera iz NATO-a", dodao je.

Fidan je naglasio da je svojim sagovornicima jasno prenio da Teroristička organizacija Fetullah (FETO), grupa koja stoji iza poraženog puča u Turkiye 2016. godine, i dalje predstavlja prijetnju i da SAD treba da poduzmu korak u tom pogledu.

"Turkiye će nastaviti da se bori protiv svih terorističkih grupa koje predstavljaju prijetnju zemlji unutar ili izvan njenih granica u okviru legitimnog nacionalnog i međunarodnog prava", rekao je Fidan.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je u srijedu da je Turkiye odlučna u svojoj borbi protiv terorizma.

"Održavamo našu volju da stvorimo sigurnosni koridor dubine 30-40 kilometara duž naše sirijske granice. Odlučni smo popuniti novim koracima praznine u ovom koridoru. Kao što smo im otvoreno rekli u lice, pozivamo sve u regionu da poštuju ovu našu bezbjednosnu strategiju. U suprotnom će oni sami biti razlog za potencijalne tenzije. Imamo pripreme koje će izazvati nove noćne more onima koji pretpostavljaju može baciti Turkiye na koljena uspostavljanjem 'terorista' duž naših južnih granica", upozorio je Erdogan.

Fidan je takođe rekao da su razgovarali o tekućem ratu između Rusije i Ukrajine i rizicima koji predstavljaju za region, posebno po bezbjednost Crnog mora i žita.

"Ovaj rat treba prestati. Potrebna je osnova za dijalog kako bi se spriječilo širenje većih rizika", dodao je Fidan.

Što se tiče odnosa sa SAD-om, Fidan je rekao da obje zemlje imaju priliku da otvore novu stranicu s "obnovljenom psihologijom i pozitivnijom agendom".

Rekao je da postoji vizija da se obim trgovine poveća sa 30 milijardi dolara na 100 milijardi dolara, a razgovarali su o tome kako to postići.

"Uz rješavanje problema sa kojima se trenutno suočavamo, važno je i ostvariti mogućnosti u kojima dvije zemlje mogu istražiti zajednički potencijal i mogućnosti koje mogu proizvesti", rekao je Fidan.

Što se tiče kupovine borbenih aviona F-16 od, Fidan je rekao da je politički proces u vezi sa avionima završen i da su počeli tehnički procesi u vezi sa proizvodnjom i isporukom aviona.

"Ono što slijedi je zapravo tehnički proces. To je proces koji će se nastaviti između ministarstava odbrane i nadležnih kompanija", dodao je Fidan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...