BIDEN GOVORIO NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-a: "Ne smijemo odustati od principa kako bi umirili agresora"

U New Yorku je u toku 78. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde se sastaje više od 140 svjetskih lidera kako bi razgovarali o hitnim pitanjima.

  • Svijet

  • 19. Sep. 2023  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden obratio se Generalnoj skupštini UN-a, te je poručio da njegova zemlja želi "sigurniji, prosperitetniji i pravedniji svijet za sve ljude" i podcrtao da se nijedna država sama ne može nositi sa današnjim izazovima. On je izjavio da je Rusija “sama” odgovorna za rat u Ukrajini, te pozvao UN da ne odustanu od osnovnih principa kako bi se “umirio agresor”.

U New Yorku je u toku 78. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde se sastaje više od 140 svjetskih lidera kako bi razgovarali o hitnim pitanjima.

Biden je tokom svog obraćanja potcrtao posvećenost njegove zemlja održavanju institucija izgrađenih na kraju Drugog svjetskog rata, navodeći da su ta tijela “trajna osnova” svjetskog napretka, te je naveo da SAD vode “ozbiljne konsultacije” sa mnogim državama članicama o proširenju Vijeća sigurnosti UN-a.

Reforma WTO

Naveo je da SAD rade na tome da globalne institucije poput Svjetske banke postanu “djelotvornije i inkluzivnije”, te da će također raditi zagovarati reformu Svjetske trgovinske organizacije kako bi se očuvala konkurencija, otvorenost, transparentnost i vladavina zakona.

Prema njegovim riječima, SAD “moraju preuzeti vodstvo u ovom kritičnom trenutku i raditi sa zemljama u svakom regionu, povezujući ih zajedničkim ciljem, udruživši se sa partnerima koji dijele zajedničku viziju budućnosti svijeta”.

Biden je govorio o mnogim temama. Izrazio je podršku Afričkoj uniji i Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (ECOWAS) u svjetlu nedavnih državnih udara u Nigeru i Gabonu.

“Nećemo se povući od vrijednosti koje nas čine jakima. Branićemo demokratiju, naše najbolje sredstvo da odgovorimo na izazove sa kojima se suočavamo širom svijeta”, rekao je on.

Rusija je odgovorna za rat

Pozdravio je novonajavljeni željeznički projekat za povezivanje Indije s Evropom preko Saudijske Arabije i Izraela.

“To pokazuje kako veća normalizacija i ekonomska povezanost Izraela sa susjedima daje pozitivne i praktične učinke, čak i dok nastavljamo neumorno raditi na podršci pravednom i trajnom miru između Izraelaca i Palestinaca“, rekao je.

Biden je rekao da je njegova zemlja nastoji da odgovorno tretira pitanje konkurencije s Kinom kako “ne bismo skliznuli u sukob”. Podcrtao je da će SAD odgovoriti na bilo kakvu agresiju i zastrašivanje, ali da su spremne da rade zajedno s Pekingom na pitanjima poput klimatske krize.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Biden je naglasio da je samo Rusija odgovorna za rat i da sama može okončati sukob. Također je ponovio opredijeljenost Washingtona da podrži Kijev protiv ruske invazije.

“Ako odustanemo od osnovnih principa Ujedinjenih naroda kako bismo umirili agresora, može li bilo koja država članica u ovom tijelu biti sigurna da je zaštićena? Ako dozvolite da se Ukrajina rascijepi, da li je neovisnost bilo koje nacije sigurna?” pitao je američki predsjednik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...