KATASTROFALAN PAD: Nezapamćeno potonuće dionica Raiffeisen banke, razlog je..

Kao odgovor na novinski članak, kompanija je u ponedjeljak objavila saopćenje.

  • Ekonomija

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

Dionice Raiffeisen banke pale su u ponedjeljak za gotovo 7% zbog zabrinutosti da bi se austrijska banka mogla suočiti sa sankcijama SAD-a zbog poslovanja s Rusijom.

Reuters je nedavno izvijestio da su američki dužnosnici za sankcije trebali upozoriti banke u Austriji da ispitaju svoju izloženost Rusiji i "poduzmu mjere ublažavanja" kako bi osigurali da ne padnu u sukob sa zapadnim sankcijama Moskvi.

Kao odgovor na novinski članak, kompanija je u ponedjeljak izjavila: "Medijski izvještaji koja impliciraju da je Ministarstvo financija SAD-a iznijelo navode o kršenju sankcija ili izbjegavanju sankcija protiv RBI-a također su lažna."

U saopćenju se dodaje: "Ministarstvo financija SAD-a jasno je dalo do znanja u općoj izjavi da financijske institucije koje krše ili zaobilaze sankcije Rusiji mogu biti isključene iz američkog financijskog sistema."

Unatoč navođenju smanjenja poslovanja u Rusiji u svojim rezultatima za 2023. i izjavi da nastavlja istraživati "prodaju ili izdvajanje", njegov obim kredita u zemlji na kraju godine iznosio je 6 milijardi eura (6,5 milijardi dolara). To je najveći zapadni zajmodavac koji još uvijek posluje u Rusiji, a stavljen je na crnu listu ukrajinskih "sponzora rata".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...