ZASTRAŠUJUĆE NAJAVE BEOGRADSKOG POLITIČARA: „Opasnost od nekih novih etničkih sukoba u BiH je više nego realna, jer…“

Blizak suradnik kontroverznog srbijanskog doktora.

  • Politika

  • 14. Mar. 2024  

  • 9

-Opasnost od nekih novih etničkih sukoba u BiH je više nego realna, jer SAD neće prezati od ponovnog paljenja bureta baruta ukoliko ne uspiju da ostvare neke od svojih geopolitičkih ciljeva na ovim prostorima, kazao je beogradski političar Aleksandar Pavić komentarišući nedavno objavljeni izvještaj, odnosno procjenu američkih obavještajaca koji su upozorili da bi se zapadni Balkan, odnosno BiH mogla suočiti sa, kako je navedeno, rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom ove godine.

- Američke obavještajne službe uvek razrađuju određene scenarije pa tako postoje i mnogi za ove naše prostore. Oni im stoje u ladicama i u zavisnosti od razvoja događaja izvlače određene. Smatram da je jedan od njih već na stolu. On je aktiviran onog trenutka kada je pokrenut lažni sudski proces protiv predsednika Srpske. Svesni su da gube konce te da kineski i ruski uticaj počinje da dominira nad zapadnim, a što je vidljivo i u Republici Srpskoj. Zbog toga su spremni da izazovu sukobe, da bi sačuvali svoju neokolonijalnu kontrolu. Ne žele bez borbe dopustiti svojim geopolitičkim protivnicima da uđu u taj vakuum koji bi ostao iza njih, kaže Pavić.

-Kao što sam već rekao, pomenuti izvještaj predstavlja jedan od scenarija za BiH. On podrazumijeva da se pronađe krivac, neko ko navodno radi protiv demokratije i zapadnih interesa. U slučaju BiH to je Milorad Dodik. To je jedna matrica i oproban recept koji SAD koriste već decenijama. Oni se u tim slučajevima pojavljuju kao mirotvorci, sa bijelim ili plavim šljemovima, kako bi izmirili plemena i zaraćene domoroce, kazao je Pavić za "Glas".

Nekako istovremeno objavljena i je informacija da bi i ovdašnje banke, i to one koje sarađuju sa sankcionisanim pojedincima, mogle na crnu listu.

-To je jedna od moćnih alatki sa kojima se želi destabilizovati Republika Srpska. Probaće da oprobaju recept koji su pokušali u slučaju Rusije, udarajući na finansije i platni promet. U slučaju Rusije im nije uspelo, a verujem da neće i kada je Srpska u pitanju, jer vlasti aktivno rade na traženju finansijskih alternativa, praveći sve čvršće veze sa zemljama koje nisu dio ove zapadne priče. Da zaključim, suđenjem predsedniku Dodiku se na najdirektniji način udara na dejtonske temelje, politički destabilizuje BiH, a sada vidimo da nisu isključeni i direktni udari na finansijski sistem i ekonomiju Srpske.

Šta bi se moglo desiti ukoliko bi predsjednik Dodik bio osuđen zbog nepoštovanja Schmidtovih odluka?

-Ako je sudstvo nezavisno i pravično, onda jedan takav scenario nije moguć. Ukoliko do toga dođe - ne vidim način na koji bi BiH mogla opstati. Svima je jasno da ukoliko predsednik Dodik bude osuđen, to bi bio definitivni kraj BiH. Republika Srpska ne bi mogla da prihvati jednu takvu presudu, jer se njom na najdirektniji način udara po najvišim njenim institucijama. Osuđujuća presuda bi bila poput referenduma 29. februara i 1. marta 1992. godine.

-Beograd i Banjaluka moraju govoriti istim glasom. Treba shvatiti i da ovi prostori nemaju svetlu i dobru budućnost unutar NATO-a, koji je protivnik stvaranja multiporalnog sveta. Ako ostanemo iza gvozdene zavese koja se pravi, bićemo usisani u taj zapadni svetski poredak, koji ne samo što je antisrpski, već ruši pravoslavlje i porodicu, kazao je Pavić

Podsjetimo, Pavić je blizak suradnik kontroverznog srbijanskog doktora Branimira Nestorovića, koji je na proteklim izborima u Beogradu osvojio šest mandara, ali se u međuvremenu pokret Mi-glas naroda - raspao.

Pavić, inače američki đak, u Beograd se vratio 1990. godine, a 1995. obilazi Srebrenicu, neposredno nakon genocida, koje Pavić ne smatra genocidom, zajedno sa Lindom Karađorđević i dva člana britanskog parlametna.

I danas Pavić posebnu pažnju stavlja na pitanje Republike Srpske. Čini se da bi “Drinu popio” samo da može, smatrajući je vještačkom AVNOJevskom granicom. A nije ni čudo, znajući da je bio politički savjetnik čak dvoje lidera iz RS, Biljane Plavšić i Milorada Dodika.

Plavšić je savjetovao od 1996. do 1997, a kada je ova bivša predsjednica RS u Hagu priznala krivicu za zločine za koje teretio Haag, rekao je da je "ona priznala ono što nije učinila", te da je za njega ona “čestita, sama i naivna žena” i “simbol tragedije”.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...