KO JE ALEKSANDAR PAVIĆ: Američki đak, blizak zločincu Kapetanu Draganu i Dodiku, osnivač i zastupnik "MI – Glas iz naroda"?

I danas Pavić posebnu pažnju stavlja na pitanje Republike Srpske. Čini se da bi “Drinu popio” samo da može, smatrajući je vještačkom AVNOJevskom granicom

  • Regija

  • 31. Jan. 2024  

  • 0

Aleksandra Pavića šira javnost je upoznala tek kao dio "Mi – Glas iz naroda", grupe građana koja predstavlja najveće iznenađenje decembarskih izbora, iako je ovaj politkolog u domaćoj i regionalnoj politici i javnom životu prisutan još od devedesetih godina, piše Danas.rs.

Pažnju je privukao tekst čijih je redova Pavić potpisnik, objavljen na sajtu “MI”, u kojem se do detalja iznose dešavanja u vezi Aleksandra Jerkovića, potencijalnog “preletača”, kojeg su “MI” isturili kao nosioca beogradske liste.

U skorašnjem intervjuu za Balkan info, datom njegovom imenjaku Pavkoviću, novinaru i kandidatu za poslanika i članu “MI”, za Jerkovića nije imao nijednu lijep riječ, čak rekavši da ovaj “nije balansiran u glavi” i da su ga u kampanji “krili kao luckastog rođaka”.

Pavić je među onom sedmoricom koji su uz čašicu rakije, u ordinaciji doktora Nestorovića, osnovali ovu grupu građana, par mjeseci pred izbore. Upravo takvo nelidersko organizovanje predstavlja se kao nova vrijednost u srpskoj politici, iako su mnogo godinama ranije Dveri, tada još kao pokret, na vrhu imali starješinstvo.

alt

Nestorović i Pavić (Foto: Antonio Ahel/ATAImages)

Pitanje je i da li se sam Pavić može nazvati novom ličnošću u ovdašnjoj politici. Da bi odgovor na to dali morat ćemo se vratiti još u devedesete godine.

Reći da je nedoslijedno i čudno to što Pavić, kao antiglobalista i kritičar Zapada, je osnovnu i srednju školu, kao i fakultet, završio Sjedinjenim Američkim Državama, bilo bi prvoloptaški i površno, pogotovo imajući u vidu da je njemu bliska teza da je duboka država takoreći “otela” Zapad.

Osnovnu i srednju školu završava u “najvećem srpskom gradu van Srbije”, a diplomu političkih nauka stiče na Berkliju, 1985. godine, nakon čega radi za privatne kompanije u oblastima političkog konsaltinga i ekologije.

U Beograd se vratio 1990. godine, a 1995. obilazi Srebrenicu, neposredno nakon genocida, koje Pavić ne smatra genocidom, zajedno sa Lindom Karađorđević i dva člana britanskog parlametna.

I danas Pavić posebnu pažnju stavlja na pitanje Republike Srpske. Čini se da bi “Drinu popio” samo da može, smatrajući je vještačkom AVNOJevskom granicom. A nije ni čudo, znajući da je bio politički savjetnik čak dvoje lidera iz RS, Biljane Plavšić i Milorada Dodika.

Plavšić je savjetovao od 1996. do 1997, a kada je ova bivša predsjednica RS u Hagu priznala krivicu za zločine za koje teretio Haag, rekao je da je "ona priznala ono što nije učinila", te da je za njega ona “čestita, sama i naivna žena” i “simbol tragedije”.

Pavić je, s toga, i stalni sagovornik na tribina koje se u Beogradu organizuju uz podršku Predsjedništva Republike Srpke i na kojima govornik također i Milorad Dodik.

Kako je pisalo Vreme, slovi za nekog jednog od osnivača beogradskog odbora Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića devedesetih, zajedno sa novinarom Dejanom Lučićem i komandantnom Knindži Draganom Vasiljkovićem “Kapetanom Draganom”. Spominjao se i u kontekstu učestvovanja u dovođenju Vasiljkovića na ratište u Republiku Srpsku Krajinu.

alt

Ratni zločinac Kapetan Dragan; (foto EPA-EFE)

Svoje djelovanje baštini na borbi protiv globalizma i duboke države, za "srpske nacionalne interese", ističe da su RS i Crna Gora srpske zemlje, a borio se i protiv uvođenja biometrijskih ličnih karata, kao osnivač pokreta “Za život bez žiga”.

Aleksandar Pavić rođen je 1961, u Beogradu. Stalni je saradnik vodećeg američkog konzervativnog sajta, WorldNetDaily, kao i sajta za međunarodnu stratešku analizu G2 lntelligence Bulletin.

Pisao je i sarađivao za brojne srbijanske medije, danas prije svega za Russia Today Balkan. Dobitnik je nagrade "Imperatorska kultura – Eduard Volodin", priznanja ruskog Udruženja pisaca. Objavio je i knjigu "Zabranjena istina o Srebrenici – priručnik zasnovan isključivo na stranim izvorima" 2007. godine.

Ističe da se bavi se političkim i privrednim savetovanjem, prevođenjem i borbenim mačevanjem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...