DEKAN FPN-a O SLUČAJU GORAŽDANSKOG UNIVERZITETA: "Takve diplome bi trebale biti poništene"

Mišljenja je da se u “poplavi” privatnih fakulteta upitne kvalitete, konkretno kada je riječ o goraždanskom univerzitetu očigledno radilo o tome da kanton nije mogao imati kapacitete da vrši adekvatan nadzor.

  • Društvo

  • 19. Mar. 2024  

  • 0

Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo, osvrćući se na akciju "Index“ u kojoj se osumnjičeni terete za korupciju i nezakonitu prodaju univerzitetskih diploma i zvanja, istakao je da u slučaju goraždanskog univerziteta najveću odgovornost u prvom redu snose oni koji vrše vlast.

Smatra da je, nažalost, sve to negativno po sliku Bosanskopodrinjskog kantona, ali i visokog obrazovanja u BiH u cjelini.

Mišljenja je da se u “poplavi” privatnih fakulteta upitne kvalitete, konkretno kada je riječ o goraždanskom univerzitetu očigledno radilo o tome da kanton nije mogao imati kapacitete da vrši adekvatan nadzor ili procjenu elaborata koji je dostavljen, jer je u tom periodu tek trebalo usvajati Zakon o visokom obrazovanju, kao osnovu za formiranje takvih ustanova.

"Služio je univerzitet svemu drugom osim obrazovanju kadrova te je to poprimilo međunarodne razmjere kad se radi o zloupotrebi i izdavanja upitnih diploma i to je nešto što će se zasigurno odraziti na budućnost visokog obrazovanja u BPK ali bih volio da slučaj otvori i ozbiljna pitanja o visokom obrazovanju u BiH, naročito u oblastima gdje je to visoko obrazovanje privatizirano i nije na pravi način stavljeno pod kvalitativnu kontrolu resornih ministarstava", navodi Turčalo.

Iako je visoko obrazovanje na nivou kantona, Turčalo smatra da je akademska zajednica morala biti glasnija kada se radi o kvalitetu. Konstatuje da se proizvodnjom nekvalitetnog kadra u visokom obrazovanju nanosi apsolutna šteta i onim najmlađima jer odlaze raditi u osnovno obrazovanje ili u važne društvene djelatnosti.

"Tu u ovom slučaju su sticali diplome zdravstvenih nauka. Sticajem sudbine možete se naći u rukama tih ‘stručnjaka’ i to je najblaže rečeno visoko nepromišljeno i s druge strane djelovanje s predumišljajem. Najveću odgovornost u prvom redu snose oni koji vrše vlast, potom oni koji su radili i djelovali na takvom univerzitetu, ali imaće je i studenti koji će biti kolateralna šteta jer diplome takvih univerziteta bi apsolutno trebale biti poništene", zaključuje dekan FPN Sarajevo u razgovoru za Fenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...