AKCIJA U NOVOM SADU: Prekrečen grafit sa prijetnjama Dinku Gruhonjiću, policija legitimisala osobe (FOTO)

Nakon što je grafit uklonjen, Gruhonjić je zahvalio svima koji su se odazvali pozivu, ali i što su pokazali da u ovoj zemlji postoji još uvijek solidarnost.

  • Regija

  • 22. Mar. 2024  

  • 1

Prekrečen je grafit sa prijetnjama kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj stanuje novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjiću u akciji nakon koje došlo do verbalnog sukoba. 

Napoznata osoba pokušala je da prođe automobilom kroz okupljene građane, koji su se u tom trenutku polako razilazili, da bi, nakon što mu nije dozvoljen prolaz, izašao i upustio se u verbalnu raspravu s Gruhonjićem i novinarom Daškom Milinovićem.

Prisutni su burno reagovali na njegovu ocjenu da su svi prisutni na tom skupu ustaše.

„Moja familija je stradala od ustaša, je l’ znate to? Sram vas bilo“ rekao mu je Gruhonjić.

Policajci su nakon toga legitimisali čovjeka i pustili ga.

Prethodno je više od stotinu aktivista, predstavnika nevladinih organizacija i civilnog društva, učestvovalo u akciji prekrečavanja grafita koji su juče ispisali nepoznati počinioci, piše Autonomija.

Jurišnici

Prije početka akcije pojavila se trojica mladića, bez vidljivih obilježja, koja je sve vrijeme dok su se građani okupljali, stajala kraj grafita, između ostalog i fotografišući se.

Policija ih je zatim legitmisala i zajedno sa njima ostala da stoji sa strane sve vrijeme dok je grafit uklanjan.

Dok su stajali sa policijom, prišao im je i pozdravio se sa njima i predstavnik omladine SNS Vukašin Đoković, koji je nedavno napao studente u kampusu Novosadskog univerziteta dok su lijepili plakate.

„Ja ne znam ko su te osobe, niti me zanima, s obzirom da su pokušavali prvo da sačuvaju ovo zlodelo koje je naškrabano na našoj zgradi. Ja mislim da je među njima autor grafita i da će policija uzeti to u obzir. Zašto bi neko imao razlog da štiti ovo ukoliko nije sam napisao“, rekao je Gruhonjić u uključenju za N1, dok su u pozadini stajali i policajci i pomenuti mladići.

Nakon što je grafit uklonjen, Gruhonjić je zahvalio svima koji su se odazvali pozivu, ali i što su pokazali da u ovoj zemlji postoji još uvijek solidarnost.

„Pokazali smo da ukoliko institucije ne žele da nas štite, da možemo da organizujemo samoodbranu, pokazali smo da nas neće slomiti, da nas neće proterati i da nas neće pobiti“, istakao je on.

Dodao je da je simptomatično to što su se pojavile osobe koje su pokušale da zaustave akciju krečenja, te da logika nalaže da su one autori tog „umetničkog nedela“.

Borba za opstanak

Predsjednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić je tom prilikom kazala da „ovo više nije borba za bezbednost novinara, niti za slobodu govora“, već da je „ovo bukvalno borba za opstanak i za goli život“.

„Nemojte da čekate da nam dolaze na kućni prag, jer ako se ovako nastavi neće biti novinara da o tome izveštavaju“, rekla je Lalić.

Policija je obezbjeđivala skup povodom krečenja grafita sve vrIJeme, a pripadnici policije ostali su ispred zgrade u kojoj Gruhonjić živi, i na kojoj je ispisan grafit, i nakon što je zavšena akcija.

Ispred ulaza u zgradu u kojoj živi nepoznate osobe su bile ispisale „Dinko – Šakiću za večni dom si spreman“, sa potpisom „Srpska Vojvodina“.

Grafiti mržnje upućeni Dinku Gruhonjiću na istom mJestu ispisani su i u novembru 2020. godine, kada je takođe organizovana salična akcija njihovog uklanjanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...