NIŠTA IH NE MOŽE OBESHRABRITI: Izraelci srušili palestinsko selo 223. put, Palestinci će ga izgraditi i 224. put

Kuće u al-Araqibu, koje naseljavaju 22 palestinske porodice, izgrađene su od drveta i plastike.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2024  

  • 0

Izraelske snage u četvrtak su 223. put srušile palestinsko beduinsko selo al-Araqib u južnoj regiji Negev, naveo je lokalni aktivista.

Prethodno rušenje objekata u selu desilo se u septembru prošle godine, prenosi Stav.ba.

"Izraelske vlasti su danas po 223. put srušile selo al-Araqib", rekao je za Anadoliju aktivista Aziz al-Touri.

Prema njegovim riječima izraelske snage zaplijenile su četiri vozila tokom rušenja. Obećao je da će stanovnici ponovo izgraditi selo.

Kuće u al-Araqibu, koje naseljavaju 22 palestinske porodice, izgrađene su od drveta i plastike.

Selo je, kako prenosi Anadolija, prvi put uništeno 2010. godine i obnavljano nakon svakog rušenja od tada. Izraelske vlasti tvrde da lokacija na kojoj se nalazi spada pod "državno zemljište“.

"Zochrot“, nevladina organizacija sa sjedištem u Tel Avivu, rekla je u nedavnom izvještaju da je selo al-Araqib prvi put izgrađeno tokom osmanskog perioda i da su njegovo zemljište kupili stanovnici.

“Izraelske vlasti nastoje da preuzmu kontrolu nad zemljom i protjeraju njene stanovnike, a desetine sela i beduinskih zajednica suočavaju se s istom prijetnjom u oblasti Negeva“, navodi Zochrot.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...