PRAVNI I POLITIČKI SUKOB UNUTAR SAD-a: Vrhovni sud odlučio protiv Bidenove administracije

Sud je odbio da blokira teksaški zakon koji ilegalni prelazak granice proglašava državnim krivičnim djelom i dozvoljava državnim zvaničnicima da vrše hapšenja i deportacije.

  • Svijet

  • 24. Mar. 2024  

  • 0

Vrhovni sud donio je odluku kojom dozvoljava Saveznoj državi Texas da sama počne hapsiti i deportirati imigrante, odbacivši hitnu žalbu Bidenove administracije u kojoj se tvrdilo da se države ne mogu miješati u nadležnosti saveznih vlasti u vezi s kontrolom granica.

Sud je odbio da blokira teksaški zakon poznat kao SB 4, koji ilegalni prelazak granice proglašava krivičnim djelom i dozvoljava državnim zvaničnicima da vrše hapšenja i deportacije. Mjera je bila na čekanju jer je visoki sud analizirao zahtjev savezne vlade da se obustavi implementacija tokom tekućeg spora.

Federalni okružni sudija propisao je zakon nakon što su ga osporile Bidenova administracija i grupe za prava imigranata, ali je Peti okružni apelacioni sud SAD-a u New Orleansu dozvolio da SB 4 stupi na snagu, barem za sada.

Naredba Vrhovnog suda, koja je sudije podijelila po ideološkim linijama, nije konačna odluka o ustavnosti zakona.

Država koja sprovodi svoj zakon o imigraciji u suprotnosti sa federalnom politikom mogla bi imati neposredan i širok utjecaj na granicu. Migranti koji traže azil od progona već dugo imaju pravo da ostanu u SAD-u barem privremeno jer savezni zakon koji primjenjuje međunarodne ugovore zabranjuje deportaciju po skraćenom postupku prije nego što se o njihovim slučajevima odluči. Teksaški zakon ne sadrži takve izuzetke.

Nejasno je šta Texas može učiniti sa bilo kojim migrantima koje uhapsi; Meksičke vlasti su rekle da neće prihvatiti deportirane iz državnih agencija Texasa.

Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre upozorila je da bi primjena SB 4 stvorila nered i zbrku na južnoj granici. "U osnovi se ne slažemo s nalogom Vrhovnog suda kojim se dozvoljava stupanje na snagu štetnog i neustavnog zakona Texasa", rekla je.

Guverner Teksasa Greg Abott, republikanac, u kratkoj izjavi objavljenoj na društvenim mrežama, rekao je da je ta odluka pozitivan pomak. Njegov ured nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

SB 4, koji je potpisan u decembru, čini državnim zločinom da bilo ko bez odobrenja boravi u SAD-u pređe u Texas izvan određene ulazne luke i dozvoljava državnoj policiji i lokalnim sudijama da zatvore i deportiraju prekršioce.

Spor oko SB 4 odražava sve veću napetost oko provođenja granica između Abbotta i Bidenove administracije. Guverner je, tvrdeći da je Savezna vlada odustala od svoje dužnosti da zaštiti južnu granicu, poduzeo niz mjera, uključujući postavljanje barijera duž Rio Grandea. Bidenova administracija se više puta obraćala saveznim sudovima da blokiraju Abbottovu politiku.

U okviru Abbottove operacije Lone Star, Država Texas potrošila je više od 11 milijardi dolara od 2021. godine za raspoređivanje državnih vojnika i pripadnika nacionalne garde na granicu, hapšenje migranata zbog neovlaštenog ulaska na privatno zemljište, transport migranata autobusom do gradova na sjeveru i podizanje barijera duž Rio Grandea.

Državni tužilac Teksasa Ken Paxton rekao je Vrhovnom sudu da SB 4 odražava savezni zakon o imigraciji i da ga treba posmatrati kao način da se pomogne Washingtonu u rješavanju granične krize.

Bidenova administracija je u svom podnesku rekla da nijedna država ne može zakonito preuzeti federalnu nadležnost o imigraciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...