POJAVILI SE NOVI TRAGOVI: Naučnici misle da čuvena životnjska vrsta ipak nije izumrla kako se do sada smatralo

Mještani su 2019. godine uočili, kako im se činilo, javanskog tigra, pronašli su dlaku na ogradi i otkrili tragove grebanja, rekao je Reutersu Wirdateti, istraživač koji je intervjuirao jednog mještanina.

  • Šareni svijet

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

Uu kamere, zamke i opsežno genetsko testiranje, indonezijski konzervatori nadaju se da će pronaći više dokaza da javanski tigar, vrsta koja je proglašena izumrlom, zapravo još uvijek postoji u divljini, rekao je zvaničnik ministarstva okoliša.

Istraživači Nacionalne agencije za istraživanje i inovacije (BRIN) objavili su u studiji prošle sedmice da je DNK analizom utvrđeno da tigrova dlaka, pronađena u selu u Zapadnoj Javi 2019., odgovara nekim karakteristikama tigra porijeklom iz Indonezije.

Javanski i balijski tigrovi su izumrli, prema Međunarodnoj organizaciji za očuvanje prirode (IUCN), vodećem globalnom tijelu za rizik od izumiranja divljih životinja. Prema toj organizaciji, ostao je samo sumatranski tigar i smatra se ugroženim. "Istraživanje je potaknulo nagađanja da je javanski tigar još uvijek u divljini", rekao je Reutersu Satyawan Pudyatmoko, dužnosnik indonezijskog ministarstva. "Pripremili smo se i pripremit ćemo se da na to odgovorimo", rekao je. 

Postavit će se kamere i zamke te ćemo se konzultirati sa stručnjacima za genetiku, dodao je zvaničnik.

Mještani su 2019. godine uočili, kako im se činilo, javanskog tigra, pronašli su dlaku na ogradi i otkrili tragove grebanja, rekao je Reutersu Wirdateti, istraživač koji je intervjuirao jednog mještanina.

Ured Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF) u Indoneziji pozvao je da se pristupa oprezno s objavom otkrića zbog straha od lovaca, rekao je M. Ali Imron, njihov direktor za šume i divlje životinje, dodajući da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdilo da ta vrsta tigra još uvijek postoji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...