PROCURIO SNIMAK: Kearns tvrdi da su advokati informisali britansku vladu da Izrael krši međunarodno pravo

Kako navodi Guardian, komentari konzervativne predsjedavajuće komiteta za vanjske poslove u Zastupničkom domu Alicie Kearns na stranačkom skupu 13. marta su u suprotnosti su s onim što su izjavljivali ministri o tom pitanju.

  • Svijet

  • 31. Mar. 2024  

  • 1

Britanska vlada dobila je savjet od vlastitih advokata u kojima se navodi da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo u Gazi, ali nije upoznala javnost s time, prema procurjelom snimku do kojeg je došao Observer.

Kako navodi Guardian, komentari konzervativne predsjedavajuće komiteta za vanjske poslove u Zastupničkom domu Alicie Kearns na stranačkom skupu 13. marta su u suprotnosti su s onim što su izjavljivali ministri o tom pitanju.

U subotu navečer je Kearns, bivša službenica Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane, koja je u više navrata vršila pritisak na ministre, uključujući ministra vanjskih poslova Davida Camerona, u vezi s pravnim savjetima koje su dobili, ostala pri svojim komentarima i pozvala vladu da otkrije istinu.

“Ostajem uvjerena da je vlada završila svoju ažuriranu procjenu o tome da li Izrael pokazuje privrženost međunarodnom humanitarnom pravu i da je zaključila da Izrael ne pokazuje tu predanost, što je pravna ocjena koju mora donijeti“, rekla je.

“Transparentnost je u ovom trenutku od najveće važnosti, i to ne samo za održavanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, dodala je.

Kako piše Guardian, ovo otkriće će proizvesti dodatni pritisak na Camerona i premijera Rishija Sunaka jer bi takav pravni savjet značio da Velika Britanija mora bez odlaganja prekinuti svu prodaju oružja Izraelu.

Pravni stručnjaci kažu da bi, ako se to ne učini, Velika Britanija rizikuje da i sama krši međunarodno pravo, jer bi se to smatralo pomaganjem i podržavanjem ratnih zločina zemlje u koju izvozi oružje.

Odgovarajući na pitanja na događaju koji su organizovali konzervativci, Kearns je rekla da je Ministartvo vanjskih poslova dobilo “službeni pravni savjet da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo, ali vlada to nije objavila”.

“Nisu to objavili, nisu zaustavili izvoz oružja. Uveli su nekoliko vrlo malih sankcija izraelskim doseljenicima i svi se u međunarodnoj zajednici slažu da su doseljenici ilegalni, da ne bi trebali raditi ono što rade, način na koji su nastavili to raditi i novac koji je uložen u to”, rekla je ona.

Kearns je na skupu rekla da i ona i Cameron snažno vjeruju u pravo Izraela da se brani. “Ali pravo na samoodbranu ima ograničenje u zakonu. Nije neograničeno”, rekla je ona, sugerirajući da aktivnosti Izraela dugoročno ugrožavaju sigurnost te zemlje, ali i Velike Britanije.

“Neki od načina na koje Izrael ovo poduzima čine njihovu dugoročnu sigurnost manje sigurnom. To čini našu dugoročnu sigurnost manje sigurnom. Čudi me da se nivo naše nacionalne prijetnje nije povećao. I slama mi srce jer znam da može drugačije”, rekla je ona.

Britanski advokat i sudija Sir Geoffrey Nice, koji je od 2002. do 2006. godine bio glavni tužilac na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, rekao je da se nimalo ne bi iznenadio da su takav savjet dali vladini advokati i pozvao da se to saopći javnosti.

“Zaraćena strana postaje nezakonita ako ne može pokazati da su njene akcije bile proporcionalne. Ne bi bilo iznenađujuće da je u tom smislu bilo savjeta od strane advokata Foreign Officea”, rekao je on.

Naveo je da, ako je to bio slučaj, to bi “u najmanju ruku značilo da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moralo razmotriti pitanje prodaje oružja Izraelu” jer to dovodi zemlju u “veoma tešku” situaciju jer bi moglo predstavljati “pomaganje i podržavanje” zločina.

“Zemlje koje isporučuju oružje Izraelu sada mogu biti saučesnici u zločinačkom ratovanju. Javnosti treba reći šta savjet kaže”, podcrtao je on.

Kako navodi Guardian, britanski izvoz oružja u Izrael iznosio je 42 miliona funti 2022. godine, što je cifra koju je ministar odbrane Grant Shapps opisao kao “relativno malu”.

Međutim, bivši lord kancelar Charles Falconer rekao je da bi pravna procjena da je Izrael prekršio međunarodno pravo također spriječila da Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli obavještajne podatke s tom zemljom.

“Vlade koje se pridržavaju vladavine prava ne mogu zanemariti sve više dokaza o kršenju zakona koji bi onda doveli te vlade u prekršaj ako nastave da pomažu“, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...