BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI: Rak debelog crijeva u najvećoj mjeri može se izbjeći…

Kao završni dio probavnog sistema, njegova funkcija je obrada i eliminacija otpada iz tijela. 

  • Zdravlje

  • 01. Apr. 2024  01. Apr. 2024

  • 0

Debelo crijevo ima ključnu ulogu u procesu probave hrane koju konzumiramo. Kao završni dio probavnog sistema, njegova funkcija je obrada i eliminacija otpada iz tijela. 

Zdravo debelo crijevo ključno je za opće zdravlje, dok nezdravo može uzrokovati nadutost, plinova, grčeva i bolova u trbuhu.

Ukoliko se ne adekvatno tretiraju, problemi s debelim crijevom mogu eskalirati u ozbiljnije zdravstvene komplikacije, poput raka debelog crijeva.

Polipi su najčešće dobroćudne izrasline u debelom crijevu koje nastaju dijeljenjem stanica i poprimaju nekakav oblik, najsličniji gljivi ili grozdu. Pojava polipa je povezana s rizikom pojave karcinoma debelog crijeva.

Upravo stoga, ranim otkrivanjem i uklanjanjem takvih polipa tokom pregleda (kolonoskopija) može se spriječiti prelazak polipa u rak, odnosno spriječiti nastanak raka debelog crijeva. 

Važnost prehrane u očuvanju zdravlja debelog crijeva


Pravilna prehrana i zdrav način života uvelike će smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Poznato je da povećanom riziku pridonose razni čimbenici poput pušenja ili pretilosti. Rizik povećava i prehrana koja obiluje crvenim mesom i masnoćama.

To je prehrana koja je bogata vlaknima, integralnim žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem. Vlakna iz spomenutih namirnica mogu utjecati na samoregulaciju probave, možemo prevenirati konstipaciju, kroničnu nadutost ili vjetrove. Isto tako kratkolančane masne kiseliine poput butirata, propionate i acetate djeluju kao glavna energija za naše crijevne stanice I pomažu nam da se očuva struktura same crijevne sluznice te održava ph crijeva što je važno kao preventivna mjera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...