Hronika
FEĐA DUDIĆ OTVORIO DUŠU NA SAHRANI MLADENA ŽIŽOVIĆA: "Otišao je neko s kim sam mogao da pričam o svemu"
Prije 7 min0
Ova poslastica je odavno postala dio historijskog i kulturnog naslijeđa Al-Qudsa, a posebno je omiljena tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana.
Gastro
02. Apr. 2024
0
Na Bliskom istoku, ali i u nekim zemljama Mediterana, keksi od susama poznatiji kao barazek, omiljena su poslastica u tom podneblju ali i šire.
Ova jedinstvena poslastica je veoma popularna među Palestincima, posebno u Al-Qudsu (Jerusalem). Palestinski pekari u Al-Qudsu obično dolaze u ranu zoru na posao kako bi pripremili popularni desert koji mnogi nazivaju kolačić barazek. Ova poslastica je odavno postala dio historijskog i kulturnog naslijeđa Al-Qudsa, a posebno je omiljena tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana. Barazek je samo jedan od mnogih tradicionalnih palestinskih deserta i lako je pronaći štandove koji ih prodaju na ulicama Al-Qudsa. Prema nekim predajama, barazek potiče sa područja današnje Sirije. Glavni sastojak ovog kolačića je susam, a često sadrži i komadiće pistacija. Smatra se da je nastao za vrijeme osmanske vladavine u glavnom gradu Sirije, Damasku.Međutim, danas je toliko popularan da se može naći u većini poslastičarnica širom Levantske oblasti (Liban, Jordan, Palestina i Sirija) ali i šire.
Smatra se jednim od najpoznatijih deserta na tom području i ima mnoštvo varijanti. Kolačić se priprema od brašna, putera, šećera i susama, a u nekima se koriste i jaja, mlijeko, pistacije, med, kvasac i vanilija, kao i pročišćeni puter (samneh) umjesto običnog putera. Slatkastog je, puterastog i orašastog okusa, te hrskave i krhke teksture.
Priprema:
Postoji nekoliko načina pripreme, a ovaj ne uključuje mlijeko, ali uključuje žumance. Rukama pomiješati 250 grama brašna sa 150 grama putera, hladnog i isječenog na komadiće. Izmrviti sve dok ne postane pješčana tekstura, a zatim se dodaju šećer u prahu, žumanca dva jajeta i ekstrakt vanilije. Tijesto se oblikuje, umota u foliju i ostavi u frižideru da čeka. Ovo tijesto je veoma slično tijestu za francusko pecivo.
Nakon nekoliko sati, tijesto se izvadi iz frižidera i prave se pelete od oko petnaestak grama. Pelete se mrve na tanjir sa susamom i stavljaju u pleh rerne, koji se mora prethodno zagrijati na 200 stepeni. Pleh se stavlja u rernu i kada počne da miriše, odnosno kada se ivice zaprže (poslije 10 minuta), izvadi se i prebaci u pleh sa rešetkom da se ohladi i stvrdne.
Hronika
FEĐA DUDIĆ OTVORIO DUŠU NA SAHRANI MLADENA ŽIŽOVIĆA: "Otišao je neko s kim sam mogao da pričam o svemu"
Prije 7 min0
Zabava
GIANLUIGI BUFFON OTKRIO: Baka Slišković je moj prvi idol
Prije 10 min0
Zabava
IZGLEDA JEDNOSTAVNO: Možete li riješiti ovaj niz brojeva brže od matematičara?
Prije 18 min0
Hronika
UŽAS NA BH. CESTAMA: Strašan sudar automobila, povrijeđene više osoba
Prije 26 min0
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
04. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Za vrhunski doručak potrebno vam je samo deset minuta… (VIDEO)
05. Nov. 20250
Gastro
POSLUŠAJ ZATO SAVJET, ŠTO ĆE TI TUCCI DATI: Tajna savršenog paradajz sosa leži u triku slavnog glumca
04. Nov. 20250
Gastro
GOSTI SU VAM SE NAJAVILI MALOPRIJE, A Vi RAZMIŠLJATE ČIME ĆETE IH POČASTITI: Pripremite ovu brzu piletinu "kao iz restorana"
05. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.