"VIDIMO PATNJU, VIDIMO DA SU CIVILI UBIJANI": Stoltenberg osudio izraelski napad u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitaraca

Šef NATO-a je pozdravio odluku Izraela da pokrene istragu o okolnostima napada.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2024  

  • 1

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u srijedu ovosedmični napad izraelskih snaga u Pojasu Gaze u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika, ali je pozdravio inicijativu Izraela za pokretanje istrage o incidentu.

"Ono što sada vidimo u Gazi je humanitarna katastrofa. Vidimo patnju, vidimo da su civili ubijeni, a vidjeli smo i napad protiv humanitarnih radnika i ja ga osuđujem", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu gdje su se ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlanske alijanse okupili na sastanku.

Šef NATO-a je pozdravio odluku Izraela da pokrene istragu o okolnostima napada.

Stoltenberg je rekao da ovaj događaj pokazuje "veoma ozbiljne posljedice" za nevine ljude, ne samo one koji žive u Gazi, već i humanitarne radnike.

Također je pozdravio napore saveznika, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju da pomognu pri "nekoj vrsti primirja i političkog rješenja".

Međunarodna dobrotvorna organizacija potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u ponedjeljak u izraelskom napadu.

"Tim WCK-a je putovao u dekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila označena logotipom WCK", navodi se u saopštenju.

Organizacija navodi da je unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj pogođen dok je izlazio iz svog skladišta u južnom gradu Deir al-Balahu, gdje je tim podijelio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani dovezenoj u Gazu pomorskim putem.

"Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo", rekla je direktorica WCK-a Erin Gore.

Sedam ubijenih radnika bili su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...