Gastro
A, SADA - FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
27. Mar. 20250
U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica.
Regija
07. Apr. 2024
0
Prije tri godine nismo mogli ni zamisliti da će svi pričati o našem bureku i zbog njega stajati u redu, govore supružnici Selma Hadžić Huzejrović i Alvedin Huzejrović, koji su se uoči lockdowna iz Sarajeva preselili u Zagreb. Godinu dana kasnije na tržnici u Utrini otvorili su prvu poslovnicu Pita Cuta, koja je odmah postala hit, a potom lani i drugu, na Trešnjevci.
Tradicionalne delicije pripremaju ispod peke, ogrnute žarom, i to na tri načina. U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica. Popularni su klasični burek s mljevenom junetinom i šarena verzija, koja je kombinacija s krumpirom, no posebno su traženi mali mesni zalogaji preliveni vrhnjem i bijelim lukom. Buredžika, kažu, nikada ne mogu napraviti dovoljno.
"U prosjeku ispečemo oko sto tepsija pita dnevno, a počinjemo rano ujutro loženjem vatre i izradom tijesta. Svako jutro nam stižu svježe namirnice od kojih radimo nadjeve za pite. Mašine nam pomažu samo za miješanje tijesta, faširanje mesa i rezanje povrća", ističe Alvedin.
Najveću pozornost, dodaje, posvećuju tijestu, a izrada pita je umjetnost u kojoj je prazna tepsija platno po kojem se slika korama i punjenjem. Kore se razvlače na ulju, a moraju biti prozirne i elastične.
Za prave sarajevske pite, otkriva Selma, izuzetno je važan i način njihova motanja, bez zraka, a vrhunskim majstorima za izradu jedne tepsije od 10 kora potrebno je oko 20 minuta. Za tepsiju buredžika pak treba pola sata, plus 20 do 20 minuta za pečenje.
"Burek povezuje ljude. Da biste pojeli hrskavo zapečenu, a iznutra mekanu pitu s neodoljivim nadjevima, ne treba vam nikakva posebna prigoda, ali i može biti takva. Burek može biti bilo koji obrok, ali i izložen na sredini stola na obiteljskoj ili kakvoj drugoj proslavi. Jednostavno jelo othranilo je brojne generacije te mnoge vraća u djetinjstvo", zaključuje Selma.
A neke će u djetinjstvo vratiti i domaće baklave, hurmašice, tulumbe i tufahije, koje također imaju u ponudi.
Gastro
A, SADA - FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
27. Mar. 20250
Ekonomija
NE MOŽETE VJEROVATI: Burek od 250 grama ide i do 5 KM, šokirat će vas kad vidite KOLIKO MESA ima u njemu
18. Feb. 20250
Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
04. Dec. 20240
Ekonomija
DOMAĆI PROIZVOD OSVAJA STRANA TRŽIŠTA: Bosanski burek u najvećem lancu trgovina na svijetu
01. Dec. 20240
Evropa
NJEMAČKI MEDIJI PIŠU: "Zlokobno bratstvo Putina i Trumpa zasad djeluje kao stvar prošlosti, a Ukrajina..."
Prije 16 min0
Hronika
POJAČANE PRAZNIČNE KONTROLE: Policija zbog alkoholiziranih vozača isključila iz saobraćaja čak...
Prije 36 min0
Mini market
IGK UPOZORAVA: "Dodik završava ono što je Milošević započeo, svijet je jednom iznevjerio Bosnu i Hercegovinu"
Prije 44 min0
Politika
"RUKAVICE SU SKINUTE": Kešo nakon izjava lidera Dragana Čovića ne isključuje mogućnost bilo kojeg scenarija
Prije 54 min0
Regija
HRVATSKA USVOJILA ZAKON: Uklanjaju se svi srpski nadgrobni spomenici koji...
Prije 19h0
Regija
ANDREJ PLENKOVIĆ ZA "EURONEWS": "Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i postupaka iz Republike Srpske!"
30. Apr. 20250
Regija
HRVATSKA USVOJILA NOVI ZAKON O GROBLJIMA: Četnički spomenici morat će se ukloniti u roku od 30 dana
29. Apr. 20250
Regija
BURNO PRED KAMERAMA HRT-a: Profesor Robert Barić očitao lekciju Gordanu Akrapu -"Lijepo je što je kolega rekao, ali to su sve fraze...."
Prije 4h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.