Gastro
TAJNA TURSKE KUHINJE: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način i ne zaboravite na jogurt... (VIDEO)
14. Apr. 20240
U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica.
Regija
07. Apr. 2024
0
Prije tri godine nismo mogli ni zamisliti da će svi pričati o našem bureku i zbog njega stajati u redu, govore supružnici Selma Hadžić Huzejrović i Alvedin Huzejrović, koji su se uoči lockdowna iz Sarajeva preselili u Zagreb. Godinu dana kasnije na tržnici u Utrini otvorili su prvu poslovnicu Pita Cuta, koja je odmah postala hit, a potom lani i drugu, na Trešnjevci.
Tradicionalne delicije pripremaju ispod peke, ogrnute žarom, i to na tri načina. U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica. Popularni su klasični burek s mljevenom junetinom i šarena verzija, koja je kombinacija s krumpirom, no posebno su traženi mali mesni zalogaji preliveni vrhnjem i bijelim lukom. Buredžika, kažu, nikada ne mogu napraviti dovoljno.
"U prosjeku ispečemo oko sto tepsija pita dnevno, a počinjemo rano ujutro loženjem vatre i izradom tijesta. Svako jutro nam stižu svježe namirnice od kojih radimo nadjeve za pite. Mašine nam pomažu samo za miješanje tijesta, faširanje mesa i rezanje povrća", ističe Alvedin.
Najveću pozornost, dodaje, posvećuju tijestu, a izrada pita je umjetnost u kojoj je prazna tepsija platno po kojem se slika korama i punjenjem. Kore se razvlače na ulju, a moraju biti prozirne i elastične.
Za prave sarajevske pite, otkriva Selma, izuzetno je važan i način njihova motanja, bez zraka, a vrhunskim majstorima za izradu jedne tepsije od 10 kora potrebno je oko 20 minuta. Za tepsiju buredžika pak treba pola sata, plus 20 do 20 minuta za pečenje.
"Burek povezuje ljude. Da biste pojeli hrskavo zapečenu, a iznutra mekanu pitu s neodoljivim nadjevima, ne treba vam nikakva posebna prigoda, ali i može biti takva. Burek može biti bilo koji obrok, ali i izložen na sredini stola na obiteljskoj ili kakvoj drugoj proslavi. Jednostavno jelo othranilo je brojne generacije te mnoge vraća u djetinjstvo", zaključuje Selma.
A neke će u djetinjstvo vratiti i domaće baklave, hurmašice, tulumbe i tufahije, koje također imaju u ponudi.
Gastro
TAJNA TURSKE KUHINJE: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način i ne zaboravite na jogurt... (VIDEO)
14. Apr. 20240
Gastro
VRLI PITAC NEKI: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
13. Mar. 20240
Gastro
VJEČITI RAT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA OKO NAZIVA: Pročitajte šta Hrvati misle o sarajevskom bureku!
11. Jan. 20240
Gastro
SVE SU PITE – PITE, SAMO JE ON PITAC: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
12. Sep. 20230
Hronika
SKANDALOZNO: Sinovi policijskih službenika izvršili razbojništvo na benzinskoj pumpi, dobili su kaznu od samo...
Prije 6 min0
Ekonomija
OD SARAJEVA DO MOSTARA ZA 50 MINUTA: Tunel Prenj deveti najduži tunel u Europi, između tunelskih cijevi bit će veliki broj...
Prije 12 min0
Mini market
„NEMOJ TI, MILORADE, GOVORITI U IME GRAĐANA SRBIJE…“: Burne reakcije na društvenim mrežama nakon novog sramnog Dodikovog ispada…
Prije 20 min0
Vijesti
SAD JE SVE JASNO: Ivica Puljić razotkrio namjere Željke Cvijanović uoči njezinog obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a...
Prije 36 min0
Regija
ZAŠTO JE PUKLA TIKVA: Novi detalji o razlazu bračnog para Raspudić i Mosta -"Mariji to jako smeta. Nema šanse da ne vrati..."
28. Apr. 20241
Regija
DRAMA U BEOGRADU: Stala pred bivšeg pripadnika srpske paravojne formacije i upitala ga -"Reci mi gdje su kosti mog oca, odveo si ga pred mojim očima..."
27. Apr. 20243
Regija
STRAHOVITO NEVRIJEME U SUSJEDSTVU: Grad tukao satima, nanosi ledenica viši od 20 centimetara (VIDEO)
27. Apr. 20240
Regija
SPIN DOKTOR SA ANDRIĆEVOG VENCA: Pogledajte kako se Aleksandar Vučić „junački borio“ protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici…
29. Apr. 20244
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.