Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
29. Sep. 20250
U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica.
Regija
07. Apr. 2024
0
Prije tri godine nismo mogli ni zamisliti da će svi pričati o našem bureku i zbog njega stajati u redu, govore supružnici Selma Hadžić Huzejrović i Alvedin Huzejrović, koji su se uoči lockdowna iz Sarajeva preselili u Zagreb. Godinu dana kasnije na tržnici u Utrini otvorili su prvu poslovnicu Pita Cuta, koja je odmah postala hit, a potom lani i drugu, na Trešnjevci.
Tradicionalne delicije pripremaju ispod peke, ogrnute žarom, i to na tri načina. U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica. Popularni su klasični burek s mljevenom junetinom i šarena verzija, koja je kombinacija s krumpirom, no posebno su traženi mali mesni zalogaji preliveni vrhnjem i bijelim lukom. Buredžika, kažu, nikada ne mogu napraviti dovoljno.
"U prosjeku ispečemo oko sto tepsija pita dnevno, a počinjemo rano ujutro loženjem vatre i izradom tijesta. Svako jutro nam stižu svježe namirnice od kojih radimo nadjeve za pite. Mašine nam pomažu samo za miješanje tijesta, faširanje mesa i rezanje povrća", ističe Alvedin.
Najveću pozornost, dodaje, posvećuju tijestu, a izrada pita je umjetnost u kojoj je prazna tepsija platno po kojem se slika korama i punjenjem. Kore se razvlače na ulju, a moraju biti prozirne i elastične.
Za prave sarajevske pite, otkriva Selma, izuzetno je važan i način njihova motanja, bez zraka, a vrhunskim majstorima za izradu jedne tepsije od 10 kora potrebno je oko 20 minuta. Za tepsiju buredžika pak treba pola sata, plus 20 do 20 minuta za pečenje.
"Burek povezuje ljude. Da biste pojeli hrskavo zapečenu, a iznutra mekanu pitu s neodoljivim nadjevima, ne treba vam nikakva posebna prigoda, ali i može biti takva. Burek može biti bilo koji obrok, ali i izložen na sredini stola na obiteljskoj ili kakvoj drugoj proslavi. Jednostavno jelo othranilo je brojne generacije te mnoge vraća u djetinjstvo", zaključuje Selma.
A neke će u djetinjstvo vratiti i domaće baklave, hurmašice, tulumbe i tufahije, koje također imaju u ponudi.
Gastro
VRIJEME JE ZA FILDŽAN BUREK: Na brzinu napravite specijalitet s istoka, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
29. Sep. 20250
Gastro
TURCI ZNAJU TRIK: Na brzinu napravite posebni burek, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
05. Sep. 20250
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite polagani burek i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
03. Avg. 20250
Ekonomija
NOVO NENORMALNO: Kilogram bureka u Sarajevu košta kao nekada kilogram janjetine, ali ni to nije sve...
10. Jun. 20250
Svijet
DOK IZRAEL BLOKIRA SKLONIŠTA I ZALIHE: UNRWA upozorava da se Gaza suočava sa oštrom zimom
Prije 17 min0
Vijesti
"ŽELIM JASNO REĆI...": Vahidin Munjić oglasio se saopćenjem koji se odnosi na navodne poruke iz njegovog mobitela i aferi "Spengati"
Prije 25 min0
Vijesti
ZBOG NOVOG EES SISTEMA: Gužve na granicama u BiH, evo gdje se najduže čeka
Prije 36 min0
Vijesti
BEĆIROVIĆ U BEČU RAZGOVARAO S BH. DIJASPOROM: Važan iskorak u povezivanju dijaspore i domovine je... (FOTO)
Prije 44 min0
Regija
NEZAPAMĆENI UDAR VUČIĆEVOG REŽIMA: Zabranjeno gostovanje čuvenog režisera, nova meta je...
24. Okt. 20250
Regija
ALARMANTNO, IZ LONDONA: Evo šta se krije iza navodnog terorističkog napada u Ćacilendu...
23. Okt. 20250
Regija
OSTAO BEZ TEKSTA: Aleksandar Vučić dobio pitanje o političkom zaokretu u Republici Srpskoj, odgovor iznenadio sve...
24. Okt. 20250
Regija
OBNAVLJA SE JEDINA OD PREOSTALIH DEVET DŽAMIJA: Zaštićeni spomenik kulture u novom ruhu
23. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.