DO SADA SU SE NA OVAJ NAČIN ZADUŽILI ZA 3,8 MILIJARDI KM: Vlada RS-a ponovo prodaje obveznice po kamati od 6 posto

Objavljen je podatak o ukupnom broju i vrijednosti do sada emitovanih obveznica

  • Ekonomija

  • 13. Apr. 2024  

  • 1

Viškovićeva Vlada ponovo zadužuje Republiku Srpsku. Na Banjalučkoj berzi planira da proda obveznice vrijedne deset miliona KM, po visokoj kamatnoj stopi od šest odsto godišnje, piše Srpskainfo.

Prema odluci objavljenoj u najnovijem broju „Službenog glasnika Republike Srpske“, dospijeće 67. po redu emisije obveznica je za pet godina, kada se isplaćuje i glavnica. Dok se kamata kupcima obveznica isplaćuje jednom godišnje. U pitanju je 10.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici.

Vrijeme početka prodaje je sedam dana po objavi javnog poziva, a kriterijuma uspješnosti emisije nema. Dakle, svaka prodaja smatraće se uspješnom.

Novac koji se na ovaj način prikupi na berzi biće iskorišten „za namjene propisane članom 14. Zakona o zaduženju, dugu i garancijama RS“.

Tamo piše da se RS može dugoročno zadužiti za: finansiranje kapitalnih investicija; refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Republike Srpske; plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija Republike Srpske, u cijelosti ili djelimično, u slučaju kada zajmoprimac ne izmiri svoje finansijske obaveze i finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Objavljen je podatak o ukupnom broju i vrijednosti do sada emitovanih obveznica

-Do sada je RS emitovala 96 emisija obveznica – 10 emisija za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za izmirenje obaveza prema dobavljačima, jednu emisiju za izmirenje obaveza po izvršnim sudskim odlukama, 17 emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu ratne štete, a sve u ukupnom iznosu od 1.050.782.821 KM, te 66 emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske javnom ponudom u iznosu 2.756.348.000 KM – piše u Odluci Vlade.

Dakle, do sad su RS obveznicama zadužili ukupno za više od 3,8 milijardi KM. Naravno, dobar dio duga je odavno vraćen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...