OD RANIJE POZNAT POLICIJI: Koliko je pomoglo to što su organi reda znali serijskog ubicu iz Sidneja? Da li zbog toga slabi zaštita nevinih žrtava?

Da li bi strah bio manji da se doznalo da policija nije toliko znala. Ovako znaš da su znali i da znanje nije uvijek znanje. Ili, što imaš od znanja ako ga ne znaš iskoristiti.

  • Društvo

  • 15. Apr. 2024  

  • 0

Samo je još trebalo da poslije strašnog zločina u jednom šoping centru dalekog australijskog Sidneja, kada je ubijeno šest ljudi, a osmero teško ranjeno, čujemo ili pročitamo ono već izlizano, besmisleno da je pomahnitali ubica “od ranije bio poznat policiji”. Dok su ga organi reda prepoznavali on je nožem sijao smrt i paniku.

Poslije tih uvjerljivih kazivanja trebali bi biti smireniji, sigurniji, zaštičeniji. I radosniji kada doznamo da su znali oni što trebaju znati da su im ti neki bili znani.

E, onda se upitam koliko bi narod bio isprepadaniji, uplašeniji da je doznao da ih oni nisu znali. Drukčije se čovjek osjeća kada čuje da su to i to uradili nepoznati, umjesto poznatih. Još je ljepše ono - od ranije poznati. Djeluje kao apaurin, kao gutljaj za smirenje.

I taman da se opustim pomislim da li su oni, što su ih ovi znali, znali da ih znaju? Ako jesu, kako su, zapravo, znali da ovi neće znati gdje će oni pucati znati…

Može se ovim pitalicama igrati, slagati riječi do beskraja. Praviti rebuse bez rješenja, odgovora. Jer, kako je moguće da onima koju su znali promakne jedan znani.

Da li bi strah bio manji da se doznalo da policija nije toliko znala. Ovako znaš da su znali i da znanje nije uvijek znanje. Ili, što imaš od znanja ako ga ne znaš iskoristiti.

Oprostite mi što svjesno zavrćem ovaj tekst u zvrk, krug. Rečenica za rečenicom pokazuje besmisao tih već olinjalih poštaplica vlasti ili organa gonjenja. Kada čujem ono osumnjičeni su vec od ranije poznati policiji hoću da puknem!

Koja je glupost, nemoć iskazana u tih nekoliko riječi! Hej - od ranije poznat policiji! Kao to bi trebalo da bude masovna hipnoza smirenja već izludjelih masa koje svakog trena strepe gdje će ponovo puknuti. Da li će opet neki novi od ranije poznatih policiji pritisnuti obarač, aktivirati bombicu ili posegnuti  za nožem?

… Srećom, za sada postoji to - od ranije poznati policiji. Opijumskom rečenicom igrat će se s nama kao i svih proteklih godina. Toga je sve više i po našim prostorima Zvanični organi smirivali su javnost tvrdnjama da su ubice od ranije bili poznati policiji. I što imamo od toga? Razbojništava sve više kao i od ranije poznatih. Na žalost, uglavnom ih prepoznaju kada to više ne pomaže žrtvama.

(Pavle PAVLOVIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...