SANDRA BENČIĆ OPLELA PO USTAVNOM SUDU HRVATSKE: “Do kada vrijedi zabrana Milanoviću? Zauvijek?”

“Smatramo ovo nezapamćenim i nedopustivim udarom na politički proces stvaranja većine”, poručila je Sandra Benčić.

  • Regija

  • 19. Apr. 2024  

  • 0

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava. Nakon ove odluke uslijedio je niz reakcija, a Možemo! je održao konferenciju za medije.

“Smatramo ovo nezapamćenim i nedopustivim udarom na politički proces stvaranja većine”, poručila je Sandra Benčić.

Kazala je da se USUD dosad nije uplitao u stvaranje većine te da je evidentno da je izabrao tim za koji igra.

“USUD je dao ocjenu da se PRH u kampanji ponašao kao kandidat i da je kršio njihovo upozorenje. Međutim, USUD nije povukao nikakve konzekvence nego je rekao da neće poništiti izbore. Ako je o ishodu izbora ovislila ocjena je li ili nije imao pretjerani utjecaj, to znači da bi moguće USUD poništio izbore koji bi bili lošiji po HDZ. Na temelju kojeg članka Ustava USUD može bilo kome zabraniti da bude mandatar i premijer ako nema u tom trenutku nespojivu funkciju, ako je dao ostavku, mora biti u jednakom položaju da može vršiti javnu funkciju, to kaže Ustav”, rekla je Benčić.

Postavila je i pitanje do kada vrijedi zabrana Zoranu Milanoviću.

“Može li za mjesec dana? Je li to zauvijek možda? Zašto je USUD u svom saopćenju naglasio da ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade? Šta ako je neko drugi mandatar i za mjesec dana da ostavku i većina izabere recimo Milanovića. Je li i tada ne smije biti predsjednik Vlade?”, navela je dodajući da je saopćenju i površno i protuustavno.

Navela je još niz spornih stvari na koje USUD nije reagirao, poput plavih potvrda tokom izbornog dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...