RAZOTKRIVEN PUTINOV PAKLENI PLAN: Ruski agresori uskoro planiraju silovite udare projektilima i dronovima, počinje borba s vremenom..…

Rusi su zasad postigli tek izolirane taktičke uspjehe u ofenzivnim operacijama te da nisu ostvarili proboj na bojišnici.

  • Evropa

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Zapadni vojni stručnjaci očekuju povećanje broja ruskih napada projektilima i bespilotnim letjelicama u Ukrajini u nadolazećim sedmicama prije nego što stigne nova američka vojna pomoć koju je odobrio Zastupnički dom.

Podsjetimo, američki Zastupnički dom je u subotu izglasao dugo odgađani paket vojne pomoći u vrijednosti od 61 milijarde dolara za Ukrajinu, za koji se očekuje da će ga sada usvojiti Senat, a potom potpisati predsjednik Joe Biden.

Sedmice će proći dok američka vojna pomoć konačno ne signe do bojišnice u Ukrajini, a za to vrijeme Ukrajina bi mogla izgubiti još neke dijelove teritorija, ocjenjuje ISW.

Prema analitičarima američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona, "ruske snage će vjerovatno intenzivirati trenutne ofenzivne operacije te napade raketama i dronovima kako bi iskoristile ukrajinska materijalna ograničenja".

- Ruska vojska vjerovatno je procijenila da se ukrajinske snage ne bi mogle odbraniti od aktuelnih i budućih ofenzivnih operacija zbog zastoja u opskrbi oružjem iz SAD-a. Ova pretpostavka vjerovatno je sastavni dio ruskih ofanzivnih planova za ljeto, navodi ISW.

Ukrajinski dužnosnici su upozorili da bi se nova ruska ofenziva mogla intenzivirati ovog ljeta, a započet će već krajem maja, piše Newsweek.

Međutim, ISW-ovi stručnjaci tvrde da su Rusi zasad postigli tek izolirane taktičke uspjehe u ofenzivnim operacijama te da nisu ostvarili proboj na bojišnici.

Očekuje se da će Rusija osobito iskoristiti oslabljenu ukrajinsku protuzračnu odbranu i pojačati napade kliznim bombama. I dalje postoji rizik od operativno značajnog ruskog napredovanja u ratnoj zoni u idućim sedmicama, rekli su iz ISW-a.

Kada se ukrajinska protuzračna odbrana poboljša, rizik za Ruse će se povećati, dodali su. Ukrajina od Zapada ne očekuje samo sisteme protuzračne odbrane i odgovarajuće projektile, već i američke borbene mlazne zrakoplove F16.

Cilj vodstva u Kijevu je vratiti kontrolu nad zračnim prostorom. Ukrajina se već više od dvije godine uz ogromnu pomoć zapada brani od ruske invazije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...