ALEKSANDAR VUČIĆ GOVORIO U UN-u: "Formiranje zajednice srpskih opština još nije ni na vidiku"

Vučić je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

  • Regija

  • 22. Apr. 2024  

  • 3

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj se raspravlja o šestomjesečnom izvještaju UNMIK-a o radu na Kosovu, da je 19. aprila bilo 11 godina od kada je usvojen Briselski sporazum, da je EU bila jedan od potpisnika, a da formiranje ZSO nije ni na vidiku, prenose N1 Srbija, RTS i Tanjug.

Kako je rekao, "11 godina slučajne ili namjerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke".

"Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

"Srbija nedvosmisleno osudila Banjsku"

"I stoga dok ovaj izveštaj možda u potpunosti ne obuhvata ozbiljnost situacije na terenu, on činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje tokom perioda izveštavanja i ovo je veoma važno za države članice“, rekao je Vučić.

Istakao je da će, da bi se steklo obuhvatnije razumijevanje tog izvještaja, ukazati na određene kritične tačke koje bi mogli da razmotre.

Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana poslije hitne sjednice SB UN u februaru, na zahtev Srbije.

"Privremene institucije samouprave u Prištini", kaže Vučić, stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance. Ta sjednici je bila održana, dodao je , zahvaljujući činjenici da su članice procijenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenicama.

Još je rekao i da "su svi članovi SB UN izrazli zabrinutost za položaj Srba, a akcenat je stavljen na ukidanje prometa u dinarima".

"Pomenute mere da se ukine dinar predstavljaju kulnimaciju etnički motivisane kampanje protiv Srba i nealbanaca“, ukazao je Vučić.

Kada je u pitanju Banjska, Vučić je rekao da je Srbija nedvosmisleno osudila nasilje koje se tamo desilo u septembru prošle godine, dodajući da ta "dešavanja nisu bila uzrok, već posljedica represije Albina Kurtija i progona civila".

"I zato nećemo dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za progon Srba kao ni za skretanje pažnje sa toga“, istakao je Vučić.

On je kazao da Srbija zahtijeva momentalno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim i istakao da ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika.

"Ukidanje dinara kulminacija etnički motivisane kampanje"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mjera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja "kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba"."

"Ukoliko se sećate, Albin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja“, rekao je Vučić.

Kazao je da je zbog toga rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

"Zaposleni u tim institucijama koje još uvek rade, suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i na sve druge“, rekao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...