OGLASILI SE IZ EUROPOLA O JUČERAŠNJOJ VELIKOJ AKCIJI U BiH: Razbijen unutrašnji krug globalnog narko-kralja (FOTO)

Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je Gačanin nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju

  • Vijesti

  • 23. Apr. 2024  23. Apr. 2024

  • 1

EUROPOL je jutros objavio saopćenje o jučerašnjoj policijskoj akciji u Bosni i Hercegovini u kojoj su uhapšene 23 osobe.

Podsjetimo, u akciji kodnog naziva "Black Tie 2" jučer su, između ostalih, lišeni slobode biznismen Gordan Memija i Vahidin Munjić, prvi čovjek Federalne uprave policije. Pored njih dvojice uhapšena je još 21 osoba, a svi se sumnjiče za veze sa Edinom Gačaninom Titom i njegovim narkokartelom Tito i Dino.

U nastavku prenosimo saopćenje EUROPOL-a: 

- U raciji velikih razmjera sprovedenoj u Bosni i Hercegovini, policijski službenici su preplavili kuće i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio 'unutrašnjeg kruga' narko-kralja uhapšenog u novembru 2022. Europol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog 'super kartela', saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom. Kao i u operaciji 'Desert Light', nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Više od 40 lokacija pretražili su službenici na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosanskohercegovačkog/holandskog državljanina koji Europol i Holandija smatraju visokovrijednom metom. Holandske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog (Edina Gačanina Tita, op. SB) na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola.

Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je visokovrijedna meta (Edin Gačanin, op. SB) nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju, iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Sarađujući sa drugim velikim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, sa kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine kokainom od više tona, bosanskohercegovački/holandski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, sumnja se da je odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Među 23 osobe koje su juče uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptope i druge dokaze.

Nakon zahtjeva za informacijama koji je primljen u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosanskohercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili „užeg kruga“ članova kriminalne organizacije visokovrijedne mete od povjerenja. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.

Uloga Europola

Europol je u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dvoje specijalista s mobilnim uredima kako bi prikupili i izvršili unakrsnu provjeru obavještajnih podataka i pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti. Pored podrške pružene uoči jučerašnje akcije, Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu. Od početka 2021. godine, stručnjaci Europola razvili su i podijelili preko 30 obavještajnih paketa u vezi s visokovrijednom metom i njegovom kriminalnom mrežom - navodi se u saopćenju Europola. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...