ŽELIMIR NEŠKOVIĆ: "Trideset godina kasnije bošnjačka politika nije prihvatila činjenicu da su narodi u BiH ravnopravni i da imaju pravo da..."

Ustavni sud BiH je u centru aktuelne političke krize. I lider SNSD-a Milorad Dodik dogovore s koalicionim partnerima na državnom nivou uvjetuje odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

  • Politika

  • 02. Maj 2024  02. Maj 2024

  • 6

Potpredsjednik SDS-a i delegat u Domu naroda BiH Želimir Nešković tvrdi da bošnjački klub delegata blokira rad Doma naroda jer im se ne sviđa težnja SDS-a da se u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se okončati mandat stranim sudijama.

Ustavni sud BiH je u centru aktuelne političke krize. I lider SNSD-a Milorad Dodik dogovore s koalicionim partnerima na državnom nivou uvjetuje odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Pravni stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi odlazak stranih sudija u ovom trenutku imao nesagledive posljedice te bi omogućio dominaciju politike nad pravosuđem.

"Na zadnjoj sjednici Doma naroda BiH, koju su bošnjački delegati napustili, Šefik Džaferović je i najavio da će Dom naroda BiH biti u blokadi sve dok SDS bude insistirao da se raspravlja o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda. Za to vrijeme blokade i nerada, delegati Doma naroda BiH su uredno primali svoje visoke naknade", poručio je Nešković.

Rekao je da predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović dva mjeseca odbija da zakaže sjednicu.

"To je ta demokratija u Bosni i Hercegovini za koju se zalaže bošnjačka politika. Svaki put kad im se ne sviđa neki prijedlog, oni odbijaju da se o tom prijedlogu i razgovara. Trideset godina kasnije bošnjačka politika nije prihvatila činjenicu da su narodi u BiH ravnopravni i da imaju pravo da predlažu rješenja kako da se politički procesi u ovoj zemlji trebaju definisati", kaže Nešković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...