PRIJETI IM IZBACIVANJE NA ULICU: Građani očajni, kako do stana kojeg su uredno platili…

Danas da bi uknjižio stan, firmi IQR koja je otkupila dug mora platiti ono što je, kaže, već platio.

  • Društvo

  • 06. Maj 2024  

  • 0

Dugogodišnju borbu za svoja prava vode vlasnici oko 40 stanova iz Bihaća. Iako su ih uredno platili, pod hipotekom su i ne mogu se uknjižiti, barem ne ukoliko ne pristanu platiti još od 15 do 30 posto, zavisno od kvadrature. Danas žive u neizvjesnosti. Ne znaju hoće li morati na ulicu ili će ono što su pošteno platili na kraju i biti njihovo.

Hoće li morati iseliti iz stana koji je pošteno platio? Edvin Bolić iz Bihaća već 14 godina ne spava mirno. Firma BH Invest, od koje je kupio stan, otišla je u stečaj nakon što je tada novoizgrađenu zgradu stavila pod hipoteku. Danas da bi uknjižio stan, firmi IQR koja je otkupila dug mora platiti ono što je, kaže, već platio.

-Ko me god poznaje, zna me kao mirnog čovjeka, a pogledajte kako sada pričam. Eto kako se osjećam. Šta treba više reći? To je udar na tebe koji zaradiš te novce, posijediš. Imaš djecu koju trebaš poslati na školovanje, a hoće da im daješ... Traže da kupuješ kupljeno. Kako ćeš biti spreman platiti nešto što si platio?, kaže vlasnik stana Edvin Bolić.

Brisovnicu za brisanje tereta na kupljenom stanu, iako je bilo ugovoreno, od firme BH Invest nikada nije dobio kao ni desetine drugih stanara koji su kao i on u začaranom krugu. Da plaćaju dodatnih 15 ili 30 posto – nemaju.

-Kada je gospodin iz firme IQR rekao da je to njegov poslovni prostor, rekao je da ima čarobni štapić koji će sve riješiti. Tražio je da skupimo 550.000 KM. Mi to ne možemo, kaže Azra Mahmutović, vlasnica stana i poslovnog prostora.

-I na to sve nam prijeti. I govori kako on ima veće veze i da mu naš advokat ne može ništa. To je žalosno, tvrdi Bolić.

U ovoj borbi mnogi su posustali, neki pravdu nisu ni dočekali, a oni koji su istrajni kažu već su umorni. Nadaju se da neće morati na ulicu iako su svoje stanove uredno platili.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...