KUHA U CRNOJ GORI: Iz DNP-a poručuju da je Spajićev stav o rezoluciji o Srebrenici doveo u pitanje podršku aktuelnoj vladi

Demokratska narodna partija optužuje Spajića da "spada u podržavaoce teze i zlokobnog nauma o žigosanju srpskog naroda kao genocidnog"

  • Regija

  • 09. Maj 2024  

  • 0

Demokratska narodna partija (DNP) saopćila je da je današnja izjava premijera Milojka Spajića da će Vlada Crne Gore glasati za Rezoluciji o Srebrenici, nanijeti nepopravljivu štetu srpskom i crnogorskom narodu u Crnoj Gori, "uvodeći nas u društevno političku nestabilnost i dodatnu polarizaciju". 

"Nažalost, ovim činom Vlada Milojka Spajića je ozbiljno poremetila odnose i sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom, svrstavajući se u podržavaoce teze i zlokobnog nauma o žigosanju srpskog naroda kao genocidnog. Takođe, konstatujemo da je ovakvim stavom Milojka Spajića grubo narušen koalicioni Sporazum kojim je jasno precizirano da nova izvršna vlast neće potencirati i otvarati teme koje će nas dijeliti po nacionalnim, vjerskim i ideološkim šavovima. Ako tome dodamo neumitnu i opterećujuću činjenicu, da niko od potpisnika koalicionog Sporazuma još nije vidio ekonomski program nazvan Evropa sad 2, koji je dominantno i opredijelio našu podršku Vladi Milojka Sapjića, a čija realizacija je u ovom trenutku veoma upitna, naša tvrdnja o ozbiljnosti društveno političkog trenutka dobija na težini - ističe se u saopštenju DNP-a.

Iz te partije su dodali da obavještavaju Spajića da su nepostojanje ekonomskog programa Evropa sad 2, indolentan, nestručan i vrlo sumnjiv i skandalozan način ponašanja i rada jednog broja ministara, ali i današnja podrška Rezoluciji o Srebrenici, doveli u pitanje njihovu dalju podršku njegovoj Vladi.

"A to dalje podrazumijeva da je u pitanje dovedena i naša podrška eventualnoj rekonstrukciji Vlade u junu. DNP-u nije prihvatljivo da trguje ni sa sramnim etikitranjem srpskog naroda, ali ni sa žrtvama Srebrenice, kako bi zauzvrat dobio ministarske pozicije u Vladi . Svakako, konačnu odluku o daljoj podršci vladi Milojka Spajića donijeće Predsjedništvo i Glavni odbor u doglednom vremenskom periodu", zaključuju u saopćenju. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...