ŠOKANTAN ISTUP I PRIJETNJA NETANYAHUU: "Izrael srlja u katastrofu, vrijeme je za teške odluke!"

Još jedan član vlade Benjamina Netanyahua javno je zaprijetio izraelskom premijeru da "ovako više ne ide".

  • Svijet

  • 19. Maj 2024  19. Maj 2024

  • 0

Još jedan ministar u vladi Benjamina Netanyahua zaprijetio je izraelskom premijeru da "ovako više ne ide". Benny Gantz, bivši ministar odbrane i član izraelskog "ratnog kabineta", upozorio je u neočekivanom televizijskom istupu u subotu da "Država Izrael plovi prema grebenu".

"Šačica zelota preuzela je kormilo, a premijer Benjamin Netanyahu, koji je nekoć bio lider i patriot, vlastite interese stavlja ispred interesa države", poručio je vođa koalicije Nacionalnog jedinstva, Netanyahuov protivkandidat na posljednjim izborima, koji je u koaliciju ušao "zbog jedinstva nacije" nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

Gantz je Netanyahuu rekao da je krajnji trenutak da "donese teške odluke". Međutim, njegovu poruku razvodnilo je to što mu je dao rok do 8. juna da iznese "ratne ciljeve" i plan što s Gazom nakon rata. U suprotnom, Gantz i još sedam stranačkih kolega napuštaju koaliciju.

"Dosta je konferencija za medije. Dosta je praznih ultimatuma. Napustite vladu odmah", tu istu večer poručio je Yair Lapid, vođa izraelske opozicije, koji je učestvovao na velikim protestima koji su se i prošle subote održavali u cijelom Izraelu.

Demonstrantima je na prvom mjestu povratak talaca koje drži Hamas, ali već mjesecima pozivaju i na rušenje vlade i nove izbore. Nije to ništa novo u Izraelu koji je duboko podijeljen i u kojem sve kuha budući da se i nakon osam mjeseci operacija u Gazi Hamas itekako još drži, a Izrael svakog dana sve više gubi simpatije svijeta i podršku glavnog saveznika, Sjedinjenih Država.

imageFoto: Jack Guez/Afp

Gantzov istup potvrđuje da jača razdor u političkom vrhu, ali i da se nastavlja svojevrsna politička paraliza u Izraelu u kritičnom trenutku rata. Međutim, sve i da ode, Gantz ne može srušiti Netanyahua. Upravo suprotno, konzervativni premijer postao bi još ovisniji o desnim ekstremistima i ultraortodoksnim strankama s kojima je 2022. morao koalirati kako bi ostao na vlasti.

Dramatičan istup

Gantzov dramatični istup dogodio se samo nekoliko dana nakon mnogo važnijeg istupa Netanyahuova stranačkog kolege iz Likuda. Ministar odbrane Yoav Gallant, uz Gantza drugi član tročlanog ratnog kabineta (treći je Netanyahu), napao je sredinom sedmice premijera zbog "nedostatka vodstva" koje zemlju gura u katastrofu.

Gallant je premijera pozvao da se javno odrekne izjava kako će Gazom nakon rata i civilno i vojno upravljati Izrael te da se odupre pritisku ultradesničara i "napravi pravu stvar". "Moram ovo ponoviti. Neću se složiti s uspostavom izraelske vojne uprave nad Gazom. A Izrael ne smije uspostaviti civilnu upravu u Gazi", poručio je na konferenciji za medije.

imageYoav Gallant (Foto: Ariel Hermoni/israel Mod/Zuma Press/Profimedia)

imageBenny Gantz (Foto: Drew Angerer/Afp)

Uz Gantza i Gallanta, snažna kritika stigla je ove sedmice i od bivšeg šefa Mossada Rama Bena-Baraka. U vrlo otvorenom intervjuu za izraelski radio Ben-Barak je rat u Gazi opisao kao "uzaludan". "To je rat bez cilja koji mi gubimo. Prisiljeni smo se vraćati u zone za koje smo rekli da su očišćene, gubimo vojnike, gubimo naklonost međunarodne javnosti, uništavamo odnose sa SAD-om, ekonomija je pred kolapsom. Pokažite mi jednu stvar u kojoj smo uspjeli", poentirao je Ben-Barak, koji je danas opozicijski zastupnik Lapidove stranke u Knesetu.

U proteste koji se kontinuirano od početka rata održavaju zbog povratka talaca uključili su se ove subote i strani diplomati. Osim američke ambasade u Izraelu, demonstrantima se obratila i bivša američka državna sekretarska Hillary Clinton koja je okupljenima poručila da ona i predsjednik Biden "stoje uz demonstrante".

Sabotiranje dogovora

Na skupu su govorile porodice otetih Izraelaca. "Jedini način da se oni spase je zaustavljanje rata i potpisivanje sporazuma. Ne smijete dopustiti da Netanyahu nastavi sabotirati dogovor", poručile su porodice.

Očekuje se da će protesti u Izraelu postati sve snažniji i masovniji s početkom novog zasjedanja Kneseta u ponedjeljak. Međutim, očigledno je i da Netanyahu ne želi promijeniti politiku. Na Gallantovu prozivku odgovorio da ne želi "Hamasstan zamijeniti Fatahstanom" te da rasprava o "danu poslije" nema smisla dok se ne ostvari glavni cilj izraelske invazije na Gazu, a to je potpuno uništenje Hamasa.

Na Gantzov medijski istup u subotu Netanyahu je odgovorio još prezirnije, napadajući ga i diskreditirajući.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...