PUTINOVE I DODIKOVE LAŽI O 9. MAJU: Kako je javni servis RS-a postao platforma za ruske dezinformacije o Danu pobjede nad fašizmom (VIDEO)

Putinovi ljudi ponovo su iskoristili Dan pobjede nad fašizmom za širenje svojih dezinformacija o ratu u Ukrajini. Prvo je to uradio ruski predsjednik, a onda i ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. I to nije ništa novo. Ali tu ulogu je preuzeo javni servis u Republici Srpskoj koji te poruke širi domaćoj publici.

  • Mini market

  • 19. Maj 2024  

  • 0

Radio televizija Republike Srpske je kao javni servis svih građana postala platforma za širenje ruskih dezinformacija tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

RTRS je direktno prenosio vojnu paradu u Moskvi na kojoj su se pojavili i vojnici koji učestvuju u invaziji na Ukrajinu, u kojoj je do sada ubijeno više od 10.000 civila i djece.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je priliku kada se obilježava pobjeda nad nacističkom Njemačkom od prije skoro 80 godina da optuži nekadašnje saveznike iz Drugog svjetskog rata da danas podržavaju širenje nacizma.

Danas vidimo kako istinu o Drugom svjetskom ratu pokušavaju da iskrive. Ona smeta onima koji su navikli da grade svoju kolonijalnu politiku na licemjerju i laži”, rekao je Putin.

On je hvalio vojnike na prvoj liniji fronta u Ukrajini, a RTRS je to bez davanja konteksta puštao uživo. Sam javni servis je otišao dalje i iznosio tvrdnje na svom portalu koje su kopija verzije historije koju godinama unazad promoviše Moskva.

RTRS tvrdi da je Crvena armija oslobodila Evropu od nacizma, kako fašizam ovih dana “maršira” od Amerike do Evrope, da samo Srbi i Rusi slave pobjedu nad nacistima te postavlja pitanje o tome da li je potrebna denacifikacija Zapada. 

Iako je sam Putin u svom govoru priznao doprinos saveznika na drugim frontovima u Evropi, RTRS u svojim prilozima umanjuje te zasluge, a ulogu u partizanskom otporu pripisuje samo jednom narodu.

RTRS koristi i riječ “denacifikacija“ upravo jer je Moskva često koristi kada opisuje rat, odnosno invaziju na Ukrajinu koja traje više od dvije godine.

Denacifikacija je dio narativa koji je kreiran u Kremlju i koji aktuelna vlast u Moskvi koristi kada svojim građanima, ali i građanima Bosne i Hercegovine, kroz saopštenja ruske ambasade pokušava objasniti bombardovanje ukrajinskih gradova.

Javni servis u Republici Srpskoj dao je i dodatni prostor ambasadoru Ruske Federacije u BiH Igoru Kalabuhovu da bez filtera ponovi tvrdnje iz dezinformacijske kampanje Rusije.

“Došlo je i do veličanja nacizma i pronacističkih kolaboranata u zemljama bivšeg SSSR-a. (…) Zbog toga je jedna od glavnih ciljeva specijalne vojne operacije – denacifikacija, borba protiv neonacizma koji je još jednom podigao glavu. Ovaj cilj bit će neminovno ostvaren. Pobijedit ćemo nacizam i otkloniti prijetnju“, rekao je Kalabuhov.

Ove ruske tvrdnje ponovljene su puno puta do sada, ali su i raskrinkane. Tačno je da u Ukrajini, kao i u većini drugih država u Evropi, postoje desničarske organizacije, ali ovu zemlju predvodi predsjednik koji predstavlja utjelovljenje izvršne vlasti Ukrajine, koji je Jevrej. Članovi porodice Volodimira Zelenskog zapravo su se borili u Crvenoj armiji i ujedno bili žrtve holokausta.

Historičar i stručnjak za istočnu Evropu Timothy Snyder, koji je autor dvije knjige o nacistima i holokaustu i o tome piše posljednjih 20 godina, nakon početka invazije na Ukrajinu objasnio je zašto nacizam nije politički problem u Ukrajini.

“Možete biti sigurni da nijedna krajnje desničarska stranka nikada nije prešla tri posto na ukrajinskim izborima“, kazao je Snyder.

Dok tvrdi da se u Ukrajini bori protiv nacizma, brojni su primjeri u kojim ruska vojska dopušta svojim članovima da nose nacističke tetovaže i ističu fašističke slogane. Mediji u Ukrajini i Evropi nerijetko su pisali o desničarima u Ukrajini, ali mediji pod kontrolom Kremlja, kao ni RTRS, nisu propitivali desničarske stavove u ruskoj vojsci.

Današnje rukovodstvo Rusije i njihovi saveznici izbjegavaju spomenuti sve historijske činjenice. Poput one da je Sovjetski Savez s nacističkom Njemačkom u septembru 1939. godine izvršio invaziju na Poljsku, što je bio početak Drugog svjetskog rata. Moskva se neće uključiti u rat protiv Njemačke sve dok Adolf Hitler ne izvrši napad na Sovjetski Savez gotovo dvije godine kasnije.

RTRS je nekritički prenio i govor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojem poistovjećuje borbu protiv fašizma i borbu Republike Srpske “da se oslobodi od BiH“, te izjednačava nacističku i današnju Saveznu Republiku Njemačku zbog njene uloge u pripremanju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

I ovakav pristup se uklapa u ono što odgovara Rusiji, zemlji koja se protivi ulasku BiH u NATO i Evropsku uniju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...