ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ ZAGRMIO: "Od 2006. godine nije sprovedena vanjska revizija UIO. ŠTA SE ČEKA?" (VIDEO)

Mehmedović pita zašto se inicijativa nije realizirala, niti je dostavljano obrazloženja zašto nije? On je podsjetio da je jedina vanjska revizija UIO obavljena 2006. godine, što znači da vanjska revizija nije izvršena 17 godina.

  • Društvo

  • 21. Maj 2024  21. Maj 2024

  • 0

Postavljanjem poslaničkih pitanja članovima Vijeća ministara BiH počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović postavio je pitanje ministru finasija i trezora BiH Srđanu Amidžića, zašto ni tri mjeseca nakon odluke Predstavničkog doma BiH, Upravni odbor UIO nije angažirao nezavisnu finansijsku revizorku kuću?

Mehmedović pita zašto se inicijativa nije realizirala, niti je dostavljano obrazloženja zašto nije? On je podsjetio da je jedina vanjska revizija UIO obavljena 2006. godine, što znači da vanjska revizija nije izvršena 17 godina.

"Svi relevantni pokazatelji - uvoz, izvoz, promet na fiskalnim kasama pokazuje da se raspodjela prihoda od indirektnih poreza koju godinama obavlja UO UIO obavlja na štetu Federacije BiH, a u korist Republike Srpske. Smatram da je Upravni odbor dužan da provodi zakon i poštuje vladavinu prava. Pitanje ministru je kada će UO UIO u skladu sa zakonom angažirati nezavisnu vanjsku revizorsku kuću koja će provjeriti rad UIO kao i raspodjelu prihoda", rekao je Mehmedović i dodao:

"Koliko je Federacija BiH ekonomski moćnija od RS najbolje pokazuje da je štednja građana u FBiH u 2023. godini iznosila 11,3 miljarde KM, a u RS 2,6 milijardi."

Predsjedavajući Parlamenta BiH Nebojša Radmanović najavio je zahtjev za pismenim odgovorom od ministra Amidžića. 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...