ZORAN PANOVIĆ O MIJEŠANJU SPC-a OKO REZOLUCIJE O SREBRENICI: "Crkveni ispraćaj Vučića u New York dio je zavjetničke paradigme vlasti"

"Sjetimo se uloge patrijarha Pavla u Dejtonskom mirovnom sporazumu, sada također je naglašena komponenta saradnje crkve i države", kaže Panović

  • Regija

  • 21. Maj 2024  21. Maj 2024

  • 2

"Izbori 2. juna jesu specifični, opozicija je polako ali ne još do kraja, izašla iz te priče ko je u pravu, oni što idu ili oni što ne idu na izbore, a vlast je vešto vukla opoziciju u tu debatu", ocijenio je programski direktor Demostata Zoran Panović.

Panović u emisiji N1 Studio Live kaže i da je opozicija probala "da pokuša da predstavi tu debatu na civilizovani način", ali da "kako kampanja odmiče, nemoguće je sakriti animozitete između dva tabora u opoziciji".

"Dio opozicije koji ide na izbore pokušava da kampanju predstavi kao kampanju životnih, lokalnih tema, i tako izbjegne uvlačenje u tu zamku velike politike, koju forsira SNS. Vidjelo se u Novom Sadu na konvenciji SNS-a da oni naglašavaju tu državnotvornu komponentu kampanje", navodi Panović.

A čini se da takva kampanja bolje prolazi kod naroda.

"Prolazi bolje, i tu se Vučića i vlast predstavljaju kao jedini garanti državnih interesa Srbije, s tim što Vučić vrlo vodi računa gdje SNS malo lošije stoji, tu pokušava on lično da kompenzuje", ocijenio je Panović.

Prema njegovim riječima, ono što je za listu SNS dobro je da se njihova situacija popravila u Beogradu.

"I to poslije raskola opozicije… koja je imala čak Beograd na dlanu da je uspjela da ostvari onaj stepen jedinstva. Sada je moguće da SNS-u neće trebati ni Nestorović u Beogradu", naglasio je gost N1.

Napominje da su za legitimitet izbora bitne dvije stvari.

"Legitimitet izbora daju dvije stvari - Vučiću je bitno da dio opozicije izađe na izbore, a vrlo bitna stvar je i izlaznost. Dovoljno je da se prebaci 50 posto, a SNS kao partija sa disciplinovanim biračima, sa jakom infrastrukturom ima potencijal da poveća izlaznost, dok raskol u opoziciji će loše djelovati na izlaznost birača i tu je SNS u nekoj vrsti prednosti u Beogradu", izjavio je Panović.

Umjesto opozicije, kaže Panović, upravo je Vučić ostvario ideal inkluzivnosti.

"On je ukrupnio svoju listu maltene do granica njegovih koalicionih kapaciteta. Tu nema više ko nije ušao, i što je jako bitno, taj famozni pokret za narod i državu nije se ostvario na nekom zboru, već je počeo da postoji formiranjem zajedničke naprednjačke liste i taj pokret će biti samo formalno potvđen na nekom zboru", rekao je Panović.

Na pitanje kako komentariše "crkveni ispraćaj Vučića u New York", Panović kaže:

"Crkva je u Srbiji jako bitna institucija, uvijek se politički angažuje, nije nema u tim stvarima. Sjetimo se uloge patrijarha Pavla u Dejtonskom mirovnom sporazumu, sada također je naglašena komponenta saradnje crkve i države. A opet, ni SNS ni SRS, iz koje su nastali, po definiciji nisu klerikalne partije. Sada vidimo dozu klerikalnosti, to je dio te neke zavjetničke paradigme koja je dominantna u ovoj vlasti", smatra programski direktor Demostata.

Govoreći o izbornim listama opozicije, Panović navodi da postoji "mala konfuzija".

"Naravno, vlast malo ubacuje pseudo liste, koketira sa sintagmama koje su prepoznatljive za opoziciju i tu treba reći - birači opozicije uvijek pozitivno reaguju na sinergiju i ukrupnjavanje, ali uprkos tome mora da se zna da ne postoji monopol nad opozicijom, partikularni interesi možda nisu dobri za opoziciju i za formiranje jedne ozbiljne alternative ovoj vlasti, ali partikularni interesi su legitimni", rekao je Panović.

Prema njegovim riječima, izlaznost na izborima je vrlo bitna.

"Odnosno, koji će većinski dio opozicije koja izlazi na izbore imati. Bitno je da li će Savo Manojlović prebaciti 10 posto, jer je to psihološki bitna granica. Treba reći i da vrlo malo ljudi u Srbiji se aktivno bavi opozicionom politikom, tu je glavni problem, nemate malo birača, ali imate malo aktivista, članova stranaka i to je taj problem kad ne možete kako treba da organizujete kontrolu izbora, ali ni da skupite potpise", zaključio je Panović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...