ANTONY BLINKEN TVRDI: "Bidenova administracija će raditi na odgovoru tužiocu Međunarodnog krivičnog suda"

Govoreći na saslušanju Senatskog odbora za vanjske poslove, Blinken je potez tužioca nazvao “duboko pogrešnom” odlukom koja bi zakomplikovala izglede za postizanje sporazuma o taocima i prekid vatre u izraelskom sukobu s palestinskom militantnom grupom Hamas.

  • Svijet

  • 21. Maj 2024  

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da bi Bidenova administracija rado sarađivala s Kongresom na formuliranju odgovarajućeg odgovora tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji želi izdati naloge za hapšenje izraelskih lidera zbog rata u Gazi.

Govoreći na saslušanju Senatskog odbora za vanjske poslove, Blinken je potez tužioca nazvao “duboko pogrešnom” odlukom koja bi zakomplikovala izglede za postizanje sporazuma o taocima i prekid vatre u izraelskom sukobu s palestinskom militantnom grupom Hamas.

Tužilac MKS-a Karim Khan rekao je u ponedjeljak da ima razumne osnove sumnje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu, izraelski ministar odbrane i tri čelnika Hamasa “snose krivičnu odgovornost” za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Washington je oštro kritikovao Khanovu najavu, tvrdeći da sud nema nadležnost nad sukobom u Gazi i izražavajući zabrinutost zbog procesa.

Sjedinjene Države nisu član suda, ali su podržale prošla krivična gonjenja, uključujući prošlogodišnju odluku MKS-a da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini.

“Rado ćemo raditi s Kongresom, sa ovim odborom, na odgovarajućem odgovoru” na potez MKS-a, rekao je Blinken u utorak.

Republikanski članovi Kongresa zaprijetili su da će zakonima uvesti sankcije MKS-u, ali takva mjera ne može postati zakon bez podrške predsjednika Joea Bidena i njegovih kolega demokrata, koji kontrolišu Senat.

Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa optužila je MKS u 2020. da narušava nacionalni suverenitet SAD-a kada je sud odobrio istragu ratnih zločina počinjenih u Afganistanu. SAD su tada targetirali sudsko osoblje, uključujući tadašnjeg tužioca Fatoua Bensoudu, kojem su zamrznule imovinu i zabranile putovanja, objavio je Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...