POSLOVNO ČUDO U BiH: Useljene prve prefabrikovane kuće, svjetski, moderno, a naše

Kombinirajući moderni dizajn sa tradicionalnim vrijednostima, ovakav unikatan proizvod nastao u Bosni i Hercegovini kao prvi zadatak imao je da udovolji kupcima i pruži im udobnost i funkcionalnost vlastitog doma.

  • Ekonomija

  • 21. Maj 2024  

  • 0

Reporteri portala Ljudski.ba nedavno su svjedočili nesvakidašnjem događaju u Bosni i Hercegovini. Naime, na jugu naše zemlje postavljene su i useljene prve prefabrikovane kuće proizvedene po svjetskim standardima od strane bosanskohercegovačke kompanije.

Vlasnici su se u međuvremenu dali u izgradnju bazena ispred kuće, ponosno nam pokazujući unutrašnjost kuće, koja se idealno uklopila u okoliš. Na samo pola sata vožnje od mora, na jugu Bosne i Hercegovine „nikle“ su dvije kuće Made in BiH, ali nisu to bilo kakvi objekti za stanovanje, izgradile su ih vrijedne ruke bh. majstora, po najvišim svjetskim normama, utemeljeni na najvišim standardima kvaliteta, uz primjenu najnovijih tehnologija i materijala.

Kombinirajući moderni dizajn sa tradicionalnim vrijednostima, ovakav unikatan proizvod nastao u Bosni i Hercegovini kao prvi zadatak imao je da udovolji kupcima i pruži im udobnost i funkcionalnost vlastitog doma.

Alba Uniprom je mala obiteljska kompanija koja se više od pola stoljeća bavi istim poslom, a vlasnik kompanije Muhamed Obhođaš kazao nam je kako je nakon tri generacije konačno došlo vrijeme da izgrade vlastiti brend na tržištu Bosne i Hercegovine i šire.

U razgovoru s tehničkim direktorom kompanije Alba Uniprom i direktorom firme Green Concept, Kerimom Obhođašem, doznali smo kako svaka od prefabrikovanih kuća ima površinu do 100 m2.

JEFTINO, BRZO, MODERNO, UČINKOVITO - IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Kako je Obhođaš kazao za Ljudski.ba, često vrijedni majstori nadmaše sebe, pa u rekordnom roku postave kuće za samo dva dana, a nedavno su na Visočici manju vikendicu postavili za samo osam sati.

alt

Također, Obhođaš nam otkriva kako je ta bh. kompanija u pregovorima za veće projekte u inozemstvu, konkretno u Njemačkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj.

alt

-Kvalitetom, brzinom izvođenja i cijenom smo veoma konkurentni na tržištu Evropske unije, kazao je Kerim Obhođaš.

Kuća koju imate priliku vidjeti na fotografijama i videu koje je snimila reporterska ekipa portala Ljudski.ba zove se „Stela“, a površine je 98,7m2 (75 m2+ 23 m2 terase). Kuća ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, trpezariju, kuhinju i kupatilo.

Sve kuće rade se po sistemu „ključ u ruke“, koncept je to izgradnje koji zahtijeva vrijeme izvedbe radova od 3-4 mjeseca.

alt

Također, riječ je o modernom, takozvanom „zelenom stilu“ gradnje, fokusiranom na energetsku efikasnost.

Riječ je o nisko energetskim kućama, koje bh. kompanija radi po najvišim svjetskim standardima, dimenzija vanjskog zida 34,2 cm, sa 18 cm unutarnje izolacije od kamene vune sa termalnom provodljivošću 0.0034 Lambda faktora, otkrio nam je direktor Obhođaš.

alt

U usporedbi sa betonskom/zidanom gradnjom, prefabrikovani model gradnje se izdvaja zbog brzine izgradnje, brzine proizvodnje, i zbog zelenog tipa izgradnje - što podrazumijeva da u toku proizvodnje i izgradnje kuće ne proizvode nikakav otpad, ne ostavljaju karbonski otisak, te ono što je najvažije – u niskoenergetskim kućama, osim ušteda na hlađenju i grijanju, i sam boravak u takvim prefabrikovanim kućama zdraviji je zbog drveta kao glavnog materijala u proizvodnji prefabrikovanih modula.

alt

U nastavku zavirite u prvu prefabrikovanu kuću koju smo snimili u Hercegovini, a s kojom se vlasnici ponose, a susjedi im zavide. Još kad ispred kuće bude okončana započeta gradnja bazena, i sređen okoliš, tada će to biti kompletna priča. Svjetski, moderno – a naše!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...