DRAMATIČAN ISTUP VUČIĆA NAKON USVAJANJA REZOLUCIJE: "Hvala Kini i Rusiji... Do zemlje se klanjam šeiku Muhamedu..."

"107 zemalja nije želelo da se saglasi. Neki su bili protiv, neki uzdržani, a neki su napustili salu poput Azerbejdžana. Pritiskali su ih i pretili. Detalji će isplivavati", rekao je Vučić.

  • Vijesti

  • 23. Maj 2024  23. Maj 2024

  • 38

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz New Yorka, gdje je danas usvojena historijska rezolucija o Srebrenici.

"Uradili smo sve što smo mogli, hvala svima iz mog kabineta, Markovog novog, Ivicinog bivšeg kabineta. I Mići, Ivi, Mariji... Hvala im na ogromnoj borbi, ovo je pre svega veliko iznenađenje i zaprepašćenje za sve u sali. Iako sam rekao kakve će to podele da izazove. Na kraju 87 onih koji su bili u sali nisu glasali za rezoluciju. Zbog svega što su radili u pripremi ispada da su izglasali rezoluciju", kaže on.

Više od dve trećine zemaljske kugle je bilo na našoj strani, kaže on.

"Hvala i Kini, Rusiji, kao i Emiratima, za koje je govoreno da će biti za. Do zemlje se klanjam prijatelju Srbije šeiku Muhamedu bin Zajed Al Nahjan. Hvala i Grcima, Kipranima, koji su se usudili da budu uzdržani", dodaje predsjednik Srbije. .

On je nastavio da se zahvaljuje predstavnicima svih drugih zemalja, posebno afričkim, azijskim i latinoameričkim zemljama.

"Hvala našoj karipskoj braći, i Kuba, i Sent Kits i Nevis, Santa Lucija, Dominika i Dominikana... Hvala i Barbadosu, Meksiku, Brazilu, Hondurasu, Nikaragvi. Dakle prva, druga i treća zemlja po veličini iz centralne Amerike nisu bili protiv nas", rekao je Vučić.

Dodao je da Venecueli nije dato pravo glasa, i da uz Srbiju nisu bili samo Gvajana, Kolumbija, Urugvaj i Ekvador.

"Ekvadoru su danas tek dali pravo da glasa, neko je uplatio, pa su mogli da glasaju. Sve su ih pritiskali, imate bar tri zemlje koje su bile kosponzori, a na kraju se uzdržali. To je slučaj sa Maršalskim ostrvima i Vanuatuom. Neverovatno je kakvi su pritisci bili i šta su radili. Verujem da smo svojoj zemlji ostveštali obraz. Sve su radili da podele budu još veće", kazao je on.

Ponovio je da je ovo prvi put da nije jednoglasno usvojena rezolucija o genocidu.

"107 zemalja nije želelo da se saglasi. Neki su bili protiv, neki uzdržani, a neki su napustili salu poput Azerbejdžana. Pritiskali su ih i pretili. Detalji će isplivavati", rekao je Vučić.

Ja sam večeras završio ovde karijeru, nikada mi ovo neće oprostiti, dodaje on.

"Ovo mi je bio ekser u sanduk. Uradili su sve da nas ponize, a mi smo se vinuli u visine. Svakome je jasno kakav je rezultat. To zadovoljstvo ne možete da kupite. Videli ste i porodice srpskih žrtava koji su podigli srpsku zastavu, koju su hteli da im oduzmu", kaže Vučić.

Vučić je rekao da "moramo nastaviti da radimo na napretku ekonomije, i da moramo nastaviti da razgovaramo sa braćom Bošnjacima, posebno onima koji žive u Srbiji".

"Mi moramo zajednički od sutra da se borimo za budućnost", kaže on.

Na pitanje kome neće reći hvala, kaže da su mnogi u pitanju.

"Dosta mi je licemerja, udaraca ispod pojasa, raznih amandmana. Mi smo ljudi danas 15 minuta pre početka sednice da objašnjavamo ljudima da to nisu naši amandmani. Jurio Goran od stola do stola i objašnjavao. Svi su nas podcenili, njihove procene su bile da će imati preko 110 glasova za, a onih koji nisu podržali rezoluciju je bilo 107. Hvala svima koji su bili uz nas", rekao je Vučić.

Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...