AMBASADOR ARNAUT ŠOKIRAO KOD HADŽIFEJZOVIĆA: "Oni se hvale, a zamalo su upropastili Rezoluciju..."

-Pravna dimenzija jako bitna jer omogućava zvaničnicima BIH i pravosudnim zvaničnicima da žešće insistiraju da Srbija isporuči ratne zločince za sve zločine ne samo za genocid! Bit će nam veoma lakše, kazao je Arnaut.

  • Politika

  • 26. Maj 2024  26. Maj 2024

  • 1

Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj, gostovao je u programu Face televizije.

Hadžifejzović: Vaša uloga u cijelom procesu prije glasanja u UN-u minimizirana? 

Arnaut: Ovaj proces je trajao preko godinu! Najveću ulogu odigrali oni koji su o tome najmanje govorili! Drago mi je što je Kada Hotić izašla u intervjuu sa velikom istinom! Najveću štetu su nanijeli oni koji su najviše o tome pričali! Njemačka je bez pogovora pristala biti kosponzor Rezolucije! Ni u jednom trenutku nije posustala niti odustala ni kada su krenuli pritsici Srbije ni iz EU! Visoki zvaničnik mi je rekao da je čast za Njemačku biti kosponzor ove Rezolucije!

Hadžifejzović: Pravnik ste, svjetski dokazan na slučajevima izjednačavanja krivice. Spašavali ste visoke funkcionere ARBIH koji su hapšeni po svijetu. Ima li Rezolucija pravnu i političku moć koju BIH može iskorsitit? 

Arnaut: Rezolucija je afirmacija sudskih presuda! Vrlo jasne su se linije nacrtale u UN-u! Cijeli Zapad sa minornim izuzetkom Mađarske stao na stranu istine i pravde! BIH i svi njeni zvaničnici trebaju izvući pouku sa kojim zemljama graditi strateške odnose? Glasanje u UN-u je potvrda da je odlazak na noge Orbanu bila strašna greška! Pravna dimenzija jako bitna jer omogućava zvaničnicima BIH i pravosudnim zvaničnicima da žešće insistiraju da Srbija isporuči ratne zločince za sve zločine ne samo za genocid! Bit će nam veoma lakše!

Hadžifejzović: Dodikova najava o razdruživanju naišla na jaku američku reakciju da entiteti nisu vječni! Može li se desiti da ako Dodik nastavi ovako da SAD krene u izmjene poništavanja Dejtona?

Arnaut: Ambasada govori da je Dodik krenuo putem poništavanja Dejtona i da ako nastavi dovodi u pitanje postojanja RS-a kao entiteta! RS Dejtonom postao entitet! Ukoliko Dodik nastavi dovest će do toga da će se unutrašnja struktura promijeniti i to je jasno upozorenje SAD-a! 

Hadžifejzović: Poslije glasanja i zatišja očekujete li korak EU, SAD-a u nastavku? 

Arnaut: Rezolucija ima obavezujuću vrijednost prema svim članicama UN-a i to edukativnu! Vrlo jasno poziva članice da provedu kampanju učenja, za mjesec dana će se održati u UN-u komemoracija genocida u Srebrenici, MC će učestvovati u tome a i Njemačka će uraditi dosta da u obrazovni program uđe genocid u Srebrenici! Srbija kritikovala Njemačku zašto se zalagala za Rezoluciju a nema zemlje koja se tako suočila sa prošlošću kao Njemačka! Učenici uče o Holokaustu više puta godišnje, obilaze stratišta! U budućnosti neko će iz Srbije doći i pokloniti se žrtvama genocida u Srebrenici bez fige u džepu! Ova Rezolucija će pomoći u tome!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...