SUD U MOSTARU POTVRDIO BAHATOST LASIĆA: Olovčić mora biti vraćena na posao, hoće li Nikšić i Vlada FBiH sada reagirati

Bahati HDZ-ov direktor Denis Lasić je sve poslove koje je obavljala Olovčić kao Šef Službe, prenio na Katicu Vranjković

  • Društvo

  • 26. Maj 2024  

  • 1

Jasmina Olovčić, uposlenica Autocesta FBiH, jedna je od onih koja se suočila s problemima nakon dolaska novog direktora Denisa Lasića (HDZ BiH), a koja je pravdu potražila i dobila na sudu.

Naime, presudom Općinskog suda u Mostaru poništava se otkaz Ugovora o radu uručen 21. jula 2023. godine, piše novinska agencija Patria.

alt

Tako su Autoceste obavezane da Jasmini Olovčić uspostave radno-pravni odnos na osnovu ugovora od 24. maja 2023. godine.

Olovčić je za Patriju potvrdila da je dobila presudu, a sada će se vidjeti u narednih 30 dana šta će poduzeti Autoceste.

Podsjećamo, da su uposlenici Autocesta svjedočili za Novinsku agenciju Patria da su nakon političke smjene Uprave Autocesta i imenovanja nove, na čelu sa direktora Denisom Lasićem, u maju 2023. godine, počeo mobing usmjeren na Olovčić, a sve zbog njenog radnog mjesta.

Na razne načine, pismeno i usmeno, bez opravdanih razloga, pokušavali su doći do povjerljivih i osjetljivih informacija iz svih postupaka koje je vodila Olovčić.

Obzirom da nisu mogli dobiti tražene podatke i informacije, za postupke koji su već završeni, osim onih osnovnih, u junu, uslijedila je Prijava za pokretanje disciplinskog postupka, a direktor Denis Lasić je sve poslove koje je obavljala kao Šef Službe, prenio na Katicu Vranjković. Tada joj je oduzet i službeni e-mail, te ograničen pristup kancelariji i dokumentaciji.

Odluka o otkazu Ugovora o radu za radno mjesto „Šef službe za nabavke po međunarodnim procedurama“, a iz razloga teže povrede radne discipline – „Davanje netačnih podataka, a koji mogu uticati na loše poslovne odluke Uprave JP Autoceste FBiH“ uručena joj je 21.07.2023. godine. Sada je tu odluku poništio Sud u Mostaru i posve je jasno da su optužbe na njen račun bile neosnovane.

Podsjećamo da je Lasić tada angažovao osobu po ugovoru o djelu na godinu dana (ponovo kršeći odredbe Pravilnika i Zakona o radu), koja je obavljala poslove evaluacije ponuda za otvorene postupke međunarodnih nabavki kod EBRD-a i EIB-a, bez da je imenovana u komisije za evaluaciju; ima pristup elektronskoj i fizičkoj dokumentaciji; ista ima pristup elektronskom sistemu nabavki EBRD,...

Ništa od ovoga nije Vladu FBiH navelo da reagira na vrijeme, iako je Olovčić javno za medije govorila o problemu.

Da li će sada premijer Nermin Nikšić i resorno ministarstvo reagirati vidjet ćemo jako brzo, jer rok za implementaciju presude je 30 dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...