ŠPANSKI MINISTAR ALARMANTNO: "Moj izraelski kolega je objavio skandalozan i užasan video"

Španija je prošle sedmice objavila da će priznati Palestinu kao državu

  • Evropa

  • 26. Maj 2024  26. Maj 2024

  • 0

Španski ministar vanjskih poslova osudio je kao "skandalozan i užasan" video koji je objavio njegov izraelski kolega u kojem se sugeriše da će Hamas biti zahvalan Španiji zbog najavljenog priznanja Palestine, u situaciji kada raste svađa između Španije i Izraela oko rata u Gazi, piše hrvatska novinska agencija HINA, prenosi Index.hr.

Španija je prošle sedmice objavila da će priznati Palestinu kao državu, a posljednjih dana dva ministra u španskoj vladi spomenula su genocid u Gazi. Kratki video koji je danas objavio izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na platformi društvenih medija X ističe poruku "Hamas: Gracias España" ("Hamas: hvala Španija").

U videu prikazani i hamasovci tokom lanjskog napada

Video prikazuje španjsli zastavu, zatim par koji pleše uz flamenco muziku, a u video se upliću kadrovi koji prikazuju borce Hamasa i ljude koji bježe tokom napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, koji je pokrenuo izraelsku vojnu kampanju u Gazi.

"Nećemo pasti na provokacije. Video je skandalozan i užasan", rekao je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"To je skandalozno jer cijeli svijet zna, uključujući mog kolegu u Izraelu, da je Španija osudila akcije Hamasa od prvog trenutka". "I užasnuta je zbog korištenja jednog od simbola španske kulture", dodao je.

Izrael odbacuje optužbe da je počinio genocid

Španska ministrica odbrane Margarita Robles rekla je u subotu da je sukob u Gazi "pravi genocid", ponavljajući komentar zamjenice španskog premijera Yolande Diaz, koja je prošle sedmice također opisala sukob kao genocid.

Izrael je oštro odbacio optužbe Južne Afrike protiv njega pred Međunarodnim sudom pravde da je počinio genocid nad Palestincima, tvrdeći da djeluje kako bi se odbranio i borio protiv Hamasa. Španija je, zajedno s Irskom i Norveškom, ove sedmice objavila da će priznati palestinsku državu 28. maja. 

Izrael je rekao da je to "nagrada za terorizam" i opozvao je svoje ambasadore iz tri prijestolnice. U svojim primjedbama u jučerašnjem televizijskom intervjuu, Robles je rekla da priznanje Palestine koje je najavio Madrid nije potez protiv Izraela, već da ima za cilj pomoći u okončanju nasilja u Gazi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...