PRVI PUT ZABILJEŽENE U BiH: Mikolozi u Blagaju otkrili četiri rijetke gljive

Radi se o vrstama, Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae.

  • Mini market

  • 27. Maj 2024  

  • 0

Mikološka sekcija Naučno-istraživački kamp Blagaj2024, koja je okupila više od 40 učesnika studeneta i experata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore postigla je izvanredan rezultat otkrivši čak 4 vrste gljiva koje su po prvi put zabilježene po prvi put na području Bosne i Hercegovine.

Radi se o vrstama, Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae.

Osim toga, pronađena je i lokalno poznata, ali do sada službeno nezabilježena vrsta Clathrus ruber.

Svaka od otkrivenih vrsta nosi svoju posebnu priču. Coprotus aurora i Patellariopsis dennisii su izuzetno rijetke gljive, poznate samo malom broju mikologa širom svijeta. Njihovo otkriće na području Blagaja predstavlja značajan doprinos svjetskoj bazi podataka o gljivama i otvara vrata za dalja istraživanja i razumijevanje ekosistema u regionu.

Rutstroemia punicae je posebno zanimljiva jer je do sada bila poznata samo iz tipične zbirke i opisana kao nova vrsta tek 2017. godine. Ovo otkriće potvrđuje da područje Blagaja posjeduje bogat i još neistražen biodiverzitet.

Vrsta Clathrus ruber, iako poznata lokalnom stanovništvu, nikada nije bila službeno dokumentovana u Bosni i Hercegovini. Ovo otkriće ne samo da doprinosi naučnoj zajednici, već i jača svijest o bogatstvu lokalne fungie, flore i faune.

Ekipa  neumornih stručnjaka i studenata iz Mikološke sekcije zaslužuje najveće pohvale za njihov predani rad i posvećenost. Pod vodstvom iskusnog mentora Nihada Omerovića, tim je uspio da istraži i dokumentuje ove izuzetno rijetke i vrijedne vrste gljiva. Njihov rad ne samo da doprinosi znanstvenoj zajednici, nego I ukazuje na opravdanost inicijative za proglašenje Blagaja za u zaštićeno područje prirode.

Podsjećamo, da se na užem području istraživanja nalaze već 3 nacionalna spomenika prirode, Vrelo Bune jedno od najvećih kraških vrela u Europi s obližnjom derviškom Tekijom čini jedinstvenu prirodno-graditeljsku cjelinu koja je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Na ovom području se također nalaze još dva nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine, Stari grad Blagaj ili Stjepan-grad, smješten na vrhu kraškog brda iznad izvora Bune, i Zelena pećina, prahistorijsko pećinsko naselje u stijeni iznad samog Vrela Bune.

Naučno-istraživački kamp Blagaj organizovan je u saradnji sa Crnogorskim Društvom Ekologa, Omladinskim klubom UG Fojničani Maglaj, organizacijom Novi val Blagaj, te Naučno-istraživačkim društvom studenata biologije i ekologije "Josif Pančić". Ova saradnja je omogućila interdisciplinarni pristup i razmjenu znanja među stručnjacima iz različitih oblasti.

Ovo fenomenalno otkriće predstavlja ogroman korak naprijed za mikologiju u Bosni i Hercegovini, kao i za očuvanje prirodnog naslijeđa regiona. Zahvaljujemo se svim učesnicima i partnerima na njihovoj podršci i neumornom radu, te se radujemo budućim otkrićima i zajedničkim poduhvatima.

Naučno-istraživački kamp Blagaj realizira UG Fojničani Maglaj s partnerima, Omladinski klub Novi val Blagaj, Crnogorsko Društvo Ekologa/Montenegrin Ecologists Podgorica, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije "Josif Pančić" "Josif Pančić" Novi Sad i Asocijacija studenata biologije u Bosni i Hercegovini. Podršku studentima i studenticama na terenu će pružiti i Sportsko penjački klub Blagaj a u istraživanju pećinskih objekata SNIK Atom iz Zavidovića.

Naučno-istraživački kamp Blagaj je jedna od aktivnosti projekta "Western Balkans Youth for Nature Protection" koji se sprovodi u okviru Regional Programme on Local Democracy in the Western Balkans 2 (ReLOaD 2), koji finansira Evropska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...