UŽASAVAJUĆI PODACI: Svake godine više od 300 miliona djece budu žrtve internetskog seksualnog zlostavljanja

Prekršaji su također mogli poprimati oblik "sextortiona", gdje grabežljivci traže novac od žrtava kako bi slike ostale privatne, ili kako ne bi koristli  deepfake AI tehnologiju.

  • Društvo

  • 28. Maj 2024  

  • 0

Više od 300 miliona djece širom svijeta žrtve su online seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja svake godine, pokazuje istraživanje.

U onome za što se vjeruje da je prva globalna procjena razmjera krize, istraživači sa Univerziteta u Edinburghu otkrili su da je 12,6% djece u svijetu bilo žrtvama razgovora bez pristanka, dijeljenja i izloženosti seksualnim slikama i video zapisima u protekloj godini, što je ekvivalent oko 302 milionaa mladih ljudi.

Sličan udio – 12,5% – bio je predmet nagovaranja putem interneta, kao što je neželjeni seksualni razgovor koji može uključivati sexting, seksualna pitanja i zahtjeve za seksualnim činom od strane odraslih ili drugih mladih.

Prekršaji su također mogli poprimati oblik "sextortiona", gdje grabežljivci traže novac od žrtava kako bi slike ostale privatne, ili kako ne bi koristli  deepfake AI tehnologiju.

Istraživanje je pokazalo da je SAD posebno rizično područje. Sveučilišna inicijativa Childlight – koja ima za cilj razumjeti prevalenciju zlostavljanja djece – uključuje novi globalni indeks, koji je otkrio da je jedan od devet muškaraca u SAD-u (što odgovara gotovo 14 miliona) priznao da je u nekom trenutku napadao djecu na internetu. Ankete su pokazale da 7% britanskih muškaraca, što je ekvivalentno 1,8 miliona, priznaje isto.

Istraživanje je također pokazalo da su mnogi muškarci priznali da bi pokušali počiniti fizičke seksualne prestupe protiv djece ako bi mislili da će to ostati tajna.

Izvršni direktor Childlighta, Paul Stanfield, rekao je: “Ovo je na nevjerovatnoj razini koja samo u Ujedinjenom Kraljevstvu predstavlja stvaranje niza muških prijestupnika koji bi se mogao protezati cijelim putem od Glasgowa do Londona – ili punjenja stadiona Wembley 20 puta.

“Materijal o zlostavljanju djece toliko je raširen da se datoteke u prosjeku prijavljuju nadzornim i policijskim organizacijama jednom svake sekunde.

“Ovo je globalna zdravstvena pandemija koja je predugo ostala skrivena. Javlja se u svakoj zemlji, eksponencijalno raste i zahtijeva globalni odgovor.

“Moramo hitno djelovati i tretirati to kao javnozdravstveni problem koji se može spriječiti. Djeca ne mogu čekati.”

Stephen Kavanagh, izvršni direktor Interpola, rekao je da se tradicionalni pristupi provedbi zakona bore da održe korak. “Moramo učiniti mnogo više zajedno na globalnoj razini, uključujući specijaliziranu obuku istražitelja, bolju razmjenu podataka i opremu za učinkovitu borbu protiv ove pandemije i štete koju ona nanosi milionima mladih života širom svijeta”, rekao je.

Grace Tame, dijete koje je preživjelo seksualno zlostavljanje, i koja je osnovala Zakladu Grace Tame, rekla je da je centralizirana globalna istraživačka baza podataka ključna za zaštitu djece.

federalna.ba/The Guardian

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...