FEDERALNI PARLAMENT USVOJIO JUČER: Drugi projekat podrške zapošljavanju bit će realiziran u oba entiteta

Svjetska banka, ohrabrena uspjehom prethodnog Projekta podrške zapošljavanju (ESP), odlučila je dodatno podržati aktivnosti zapošljavanja ciljanih grupa registrovanih tražilaca posla u formalnom sektoru kroz ESP2.

  • Ekonomija

  • 13. Jun. 2024  

  • 0

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je jučer Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Drugi projekt podrške zapošljavanju (ESP2).

Time su ispunjeni svi formalni uslovi za početak implementacije projekta u Federaciji BiH, saopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Svjetska banka, ohrabrena uspjehom prethodnog Projekta podrške zapošljavanju (ESP), odlučila je dodatno podržati aktivnosti zapošljavanja ciljanih grupa registrovanih tražilaca posla u formalnom sektoru kroz ESP2.

Cilj ESP2 je povećanje zapošljavanja u formalnom privatnom sektoru među ciljnim grupama registrovanih lica koja traže posao putem finansiranja aktivnih programa tržišta rada (ALMP), jačanja posredovanja u zapošljavanju i  praćenja i evaluacije usluga zapošljavanja u javnom sektoru.

Projekt ESP2 u Federaciji BiH predviđa dvije ključne komponente, odnosno tehničku podršku na projektu i povećavanje zapošljavanja putem aktivnih mjera tržišta rada (ALMP), za što je planirano 24,675 miliona EUR, odnosno 48,260 miliona KM.

Projektne aktivnosti u Federaciji BiH uključuju:

- podršku Javnim službama za zapošljavanje u implementaciji aktivnih programa tržišta rada i unaprjeđenju pružanja usluga tražiocima posla;

- unapređenje funkcije posredovanja i monitoringa tržišta rada;

- revidiranje dizajna ALMP na osnovu monitoringa i evaluacije uticaja i

- unaprjeđenje kapaciteta i efikasnosti javnih službi za zapošljavanje, razvoj i pilot-testiranje novih mjera za podršku zapošljavanja te analitički rad fokusiran na unapređenje profiliranja žena na margini tržišta rada.

Tehnička podrška podrazumijeva podršku za implementaciju i upravljanje projektom uključujući nabavku, finansijsko upravljanje, okolišno i socijalno upravljanje, monitoring, evaluaciju i izvještavanje.

Projekat će biti realizovan u oba entiteta Bosne i Hercegovine - Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj. 

federalna.ba/Fena

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...