KUPAČI, OPREZ: U Jadranskom moru se pojavile otrovnice, susret sa njima može biti opasan

Ako se dođe u kontakt sa ribom lav, onda mjesto uboda treba brzo istisnuti koliko se može i nikako ne stavljati led, nego nešto vrelo

  • Jeste li znali

  • 03. Jul. 2024  

  • 0

U crnogorskom dijelu Jadranskog mora sve više je invazivnih vrsta koje štete ekosistemu, ali su opasne i za ljude i ribe.

Nijedna ne napada čovjeka, međutim neke imaju u svojim bodljama toksine i u susretu sa njima treba biti oprezan.

Dr. Ilija Ćetković, saradnik u istraživanju u Laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora, kaže da je posljednjih nekoliko godina primijećen veliki broj invazivnih vrsta riba i rakova, koji mijenjaju sliku podvodnog svijeta, te da su sve te vrste zabilježene i u vodama drugih jadranskih zemalja. On ističe da najveći broj invazivnih vrsta ulazi u Mediteran, pa zatim i u Jadransko more, kroz Sueski kanal.

"Ove vrste vode poreklo iz Indijskog oceana i Crvenog mora, a ovaj fenomen se naziva Lesepsijska migracija i dobio je ime po francuskom diplomatu koji je učestvovao u izgradnji ovog kanala. Neke vrste dospiju u Jadran i putem drugih izvora, kakve su recimo balastne vode brodova, koje se ispuštaju Jadran, a potiču iz nekog drugog dijela svijeta", objašnjava Ćetković, prenosi RTCG.

Ćetković navodi da je relativno nedavno uočena riba lav, koja ima otrovne bodlje kojima se brani od predatora, prenosi Poslovni dnevnik.

"I sama je predatorska vrsta i predstavlja opasnost za veliki broj prirodnih stanovnika Jadrana. U slučaju ulova, prilikom rukovanja ovom vrstom, treba poduzeti mjere kako ne bi došlo do uboda", kaže Ćetković.

Dodaje da su tu i vrste čiji organi posjeduju otrov tetrodotoksin, neurotoksin opasan po čovjeka. Ove ribe se ne smiju koristiti u ishrani ljudi, a treba izbjeći i bilo kakav dodir ili obradu ribe, jer se tako može potencijalno doći u kontakt sa otrovom.

Ako se dođe u kontakt sa ribom lav, onda mjesto uboda treba brzo istisnuti koliko se može i nikako ne stavljati led, nego nešto vrelo, uroniti mjesto uboda u vrelu vodu, jer je njen otrov termolabilan, što znači da se na oko 70 stupnjeva degradira i tako se smanjuje njegovo djelovanje, ističu stručnjaci.

Ćetković naglašava da većina tih vrsta se još uvijek susreće relativno rijetko u ovom području, nalazi se sporadično i nema pravila, gdje se i kada mogu sresti. Jedan od upečatljivih invazivnih organizama u Jadranu je i plavi rak (Callinectes sapidus) koji nanosi velike štete ribarima uništavajući im ulove i ribolovne alate.

Pored rakova i riba u Jadran je dospjelo i mnoštvo drugih organizama, a značajnije su zelene alge iz roda Caulerpa, tzv. tumor Mediterana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...