PRIPREMA SE SAMO U TRI KORAKA: Ovaj desert s jabukama nikog ne ostavlja ravnodušnim

Tri jednostavna koraka u pripremi sve su što je potrebno za složiti zapečenu zobenu kašu s jabukama i tikvom, koja je jednako dobra kao desert, ali i kao zdrava užina ili lagani doručak.

  • Gastro

  • 03. Okt. 2024  

  • 0

Zobene kaše mnogima su svakodnevno na repertoaru kao idealan doručak u koji nije potrebno uložiti ni puno vremena, ni puno truda, a pružaju osjećaj sitosti te ubrzavaju metabolizam.

 Ako dodatno želite skratiti vrijeme pripreme, odnosno više dana zaredom imati spremnu slasnu zobenu kašu, odlična ideja je njeno - pečenje

Zapečena zobena kaša ima nekoliko prednosti kao što su hrskavost, toplina (lako ju je podgrijati) i specifične arome, a mi vam donosimo recept u kojem prevladavaju pravi jesenski okusi, slasnih jabuka i tikvi.

Pripremite ćete je lako i brzo, u samo tri koraka i za svega desetak minuta.

Sastojci:

  • 2 1/2 šoljice običnih zobenih pahuljica
  • 425 g pirea od bundeve
  • 1 velika jabuka, narendana krupnije 
  • 1 šoljica punomasnog mlijeka
  • 2 velika jaja, lagano razmućena
  • 1/2 šoljice javorovog sirupa, plus dodatno za posluživanje
  • 2 kašičice začina za pitu od bundeve
  • 2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice krupne soli
  • 1/2 šoljice nasjeckanih oraha
Zapečena zobena kaša

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Lagano premažite četvrtasti kalup za pečenje veličine 20 cm sprejom za pečenje ili vrlo tankim slojem ulja.

U velikoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, bundevu, jabuku, mlijeko, jaja, sirup, začin za pitu od bundeve, vaniliju, prašak za pecivo i sol dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu prelijte u pripremljeni kalup za pečenje. Poravnajte smjesu lopaticom i pospite orasima.

Pecite dok smjesa ne naraste, stegne se i lagano porumeni, otprilike 35 minuta. Ohladite 10 minuta. Poslužite s jogurtom i sirupom, prenosi Tportal.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...