Hronika
PROCURIO VIDEO: Mještani uhvatili pljačkaša džamije, pogledajte šta je rekao...
Prije 21 min0
Stižu vam nenajavljeni gosti? želite se počastiti nakon napornog dana i zasladiti poslovni uspjeh? Nemate puno vremena a želite da svi budu oduševljeni vašim kolačima?
Gastro
18. Okt. 2024 18. Okt. 2024
0
Donosimo vam brze recepte za savršene kolače koje će svi hvaliti.
Čokoladna fantazija
Čokoladna fantazija zasigurno je jedan od najboljih, najukusnijih i najjednostavnijih kolača koji možete pripremiti.
Ukus je zaista fantastičan.
Sastojci za 10 osoba
Biskvit:
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg margarina
10 dkg čokolade za kuhanje
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Krema:
0,5 l slatkog vrhnja
20 dkg čokolade za kuhanje
1 kašika šećera
Priprema biskvita:
1. Žumance i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom).
2. Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min. Zavisi od rerne, provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
Izrada kreme:
1. Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
2. Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom.
3. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti.
4. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp, a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.
Mamina pita od jabuka
Sastojci:
Tijesto:
600 gr oštrog brašna
200 gr šećera (sameljite ga u prah...)
1 paketić praška za pecivo (ili kašičica sode bikarbone!)
2 umućena žumanca
2 kašike kiselog vrhnja
120 gr nerastopljenog margarina
po potrebi, mlijeka
Fil od jabuka:
oko 2,5 kg jabuka
2 paketića vanilin šećera
malo cimeta, klinčića i đumbira
1 kašika čokolade u prahu
par žlica krušnih (ili biskvitnih) mrvica
oko 100 - 150 g šećera (po želji)
4 bjelanca (čvrst snijeg)
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.
2. Za fil jabuke oguliti, naribati i staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i omekšaju (jabuke same puste sok, tako da ne treba nadolijevati vode).
3. Pustiti jabuke da se ohlade i odlite višak tekućine.
4. Zatim dodati vanilin šećere, cimet, klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
5. Razvaljati polovicu tijesta te staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.
6. Viljuškom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
7. Lagano premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju (ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).
8. Posuti šećerom u prahu po želji.
Torta sa turskim keksom
Sastojci:
4 puding od vanilije
10 kašika šećera
2 limun šećera
1500 ml mlijeka
320 gr margarina
100 gr šećera u prahu
500 ml šlaga
600 gr turskog keksa (ili Petit Beurre keksa)
Priprema:
1. Pomiješajte prašak za puding sa 10 kašika šećera i limun šećerima.
2. Od 1,5 l hladnog mlijeka oduzmite 15 kašika i dobro ih promiješajte s pudingom i šećerom tako da dobijete homogenu smjesu.
3. Ostatak mlijeka skuhajte, odmaknite s vatre i dodajte mu razmućeni prašak za puding te miješajući kuhajte 1-2 minute.
4. Ostavite da se ohladi, povremeno miješajući da se ne bi stvorila korica.
5. Margarin izmiksajte sa šećerom u prahu, pa ga umiješajte u ohlađeni puding.
6. Šlag izmiksajte dok ne postane čvrst.
7. Tortu napravite dan ranije kako bi prije posluživanja keks omekšao, a svi se okusi sjedinili.
Prijatno!:)
Hronika
PROCURIO VIDEO: Mještani uhvatili pljačkaša džamije, pogledajte šta je rekao...
Prije 21 min0
Regija
VUČIĆ U NOVIM PROBLEMIMA: Studenti pozvali građane na masovne demonstracije i potpunu blokadu, ako uspiju - slijedi...
Prije 31 min0
Evropa
RADOST JE KRATKO TRAJALA: Ruski vojnici pušteni su iz ukrajinskog zatvora, a kad stignu kućama čeka ih...
Prije 48 min0
Svijet
GORI NA BLISKOM ISTOKU: U napadu na Iransku državnu televiziju ima mrtvih, crveni alarm za cijeli Izrael, u toku je raketni napad...
Prije 58 min0
Gastro
RUČAK SIROMAŠAN UGLJIKOHIDRATIMA, ALI IZUZETNO BOGATOG OKUSA: Napravite piletinu s pestom na ovaj način
15. Jun. 20250
Gastro
A MENI DANAS PAŠU STVARI LAGANE: Bogat povrtni umak, kremasti bešamel i slojevi sočnih...
14. Jun. 20250
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
Prije 23h0
Gastro
SVIMA DRAG GIN&TONIC DOBIO SVOJU VERZIJU DESERTA: Idealna kombinacija osvježavajućeg pića i krem sira
15. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.