Mini market
GENERALNI SEKRETAR EVROPSKE RABINSKE KONFERENCIJE: “Očekujemo da ministar Adnan Delić podnese ostavku, Amir Gross Kabiri nije član..."
Prije 3 min0
(...) lazanja stvaraju savršenu kombinaciju okusa.
Gastro
14. Jun. 2025 14. Jun. 2025
0
Brzo i jednostavno pripremljeno jelo savršeno je za obiteljsku večeru ili okupljanje s prijateljima.
Sastojci:
Povrtni umak:
2 srednje mrkve
2 crvene paprike
2 žute paprike
300 gr šampinjona (ili bukovača)
100 gr graška (svježeg ili smrznutog)
1 manji krompir (sitno narezan ili narendan) - za gustoću
400 gr pelata (ili pasiranog paradajza)
1 kašičica origana
1 kašičica sušenog bosiljka
maslinovo ulje
so i biber
Bešamel umak:
50 gr putera
3 kašike glatkog brašna
500 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
so i biber
Priprema:
1. Pripremite povrtni umak
Mrkvu narendajte ili narežite na kockice, paprike narežite na male komade, a gljive sitno nasjeckajte, krompir ogulite i narendajte. U širokoj tavi, zagrijte malo maslinovog ulja i dinstajte mrkvu i papriku 5 minuta dok malo omekšaju. Dodajte gljive i grašak te kuhajte još 5-7 minuta. Umiješajte narendani krompir, dodajte pelate, začinite origanom i bosiljkom, promiješajte i pustite da se lagano kuha 15-20 minuta dok se umak ne zgusne.
2. Pripremite bešamel umak
U lončiću, otopite puter, dodajte brašno i miješajte pjenjačom 1-2 minute dok ne postane blago zlatno. Postepeno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje da ne nestanu grudvice. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (oko 5 minuta), zatim začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem.
3. Složite lazanje
Zagrijte rernu na 180 °C. U namašćenu posudu za pečenje, stavite malo bešamela da prekrije dno. Posložite prvi sloj lazanja, zatim dio povrtnog umaka, malo svježeg sira i prelijte bešamelom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke (trebalo bi biti 3-4 sloja). Na posljednji sloj, stavite preostali bešamel i posipajte ribanim sirom ili sirom istrganim na manje komade.
4. Ispecite
Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta dok površina ne postane zlatnosmeđa. Pustite da odstoji 10 minuta prije rezanja. Poslužite uz zelenu salatu s malo limunovog soka i maslinovog ulja.
Prijatno!:)
Mini market
GENERALNI SEKRETAR EVROPSKE RABINSKE KONFERENCIJE: “Očekujemo da ministar Adnan Delić podnese ostavku, Amir Gross Kabiri nije član..."
Prije 3 min0
Vijesti
SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BiH: Predložene izmjene tiču se i instituta novčanog otkupa zatvorskih kazni...
Prije 9 min0
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
Prije 19 min0
Zdravlje
MUŠKARCI ČEŠĆE OBOLIJEVAJU: U susjedstvu se godišnje otkrije i do 1000 novooboljelih od opasne bolesti...
Prije 31 min0
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
Gastro
A MENI DANAS PAŠU STVARI LAGANE: Bogat povrtni umak, kremasti bešamel i slojevi sočnih...
14. Jun. 20250
Gastro
RUČAK SIROMAŠAN UGLJIKOHIDRATIMA, ALI IZUZETNO BOGATOG OKUSA: Napravite piletinu s pestom na ovaj način
Prije 23h0
Gastro
ZASLADITE VIKEND: Napravite ukusnu savijaču sa višnjama, i uživajte u svakom zalogaju
13. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.