A MENI DANAS PAŠU STVARI LAGANE: Bogat povrtni umak, kremasti bešamel i slojevi sočnih...

(...) lazanja stvaraju savršenu kombinaciju okusa.

  • Gastro

  • 14. Jun. 2025  14. Jun. 2025

  • 0

Brzo i jednostavno pripremljeno jelo savršeno je za obiteljsku večeru ili okupljanje s prijateljima.

Sastojci:

Povrtni umak:

2 srednje mrkve

2 crvene paprike

2 žute paprike

300 gr šampinjona (ili bukovača)

100 gr graška (svježeg ili smrznutog)

1 manji krompir (sitno narezan ili narendan) - za gustoću

400 gr pelata (ili pasiranog paradajza)

1 kašičica origana

1 kašičica sušenog bosiljka

maslinovo ulje

so i biber

Bešamel umak:

50 gr putera

3 kašike glatkog brašna

500 ml mlijeka

prstohvat muškatnog oraščića

so i biber

Priprema:

1. Pripremite povrtni umak 

Mrkvu narendajte ili narežite na kockice, paprike narežite na male komade, a gljive sitno nasjeckajte, krompir ogulite i narendajte. U širokoj tavi, zagrijte malo maslinovog ulja i dinstajte mrkvu i papriku 5 minuta dok malo omekšaju. Dodajte gljive i grašak te kuhajte još 5-7 minuta. Umiješajte narendani krompir, dodajte pelate, začinite origanom i bosiljkom, promiješajte i pustite da se lagano kuha 15-20 minuta dok se umak ne zgusne.

2. Pripremite bešamel umak

U lončiću, otopite puter, dodajte brašno i miješajte pjenjačom 1-2 minute dok ne postane blago zlatno. Postepeno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje da ne nestanu grudvice. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (oko 5 minuta), zatim začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem.

3. Složite lazanje

Zagrijte rernu na 180 °C. U namašćenu posudu za pečenje, stavite malo bešamela da prekrije dno. Posložite prvi sloj lazanja, zatim dio povrtnog umaka, malo svježeg sira i prelijte bešamelom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke (trebalo bi biti 3-4 sloja). Na posljednji sloj, stavite preostali bešamel i posipajte ribanim sirom ili sirom istrganim na manje komade.

4. Ispecite

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta dok površina ne postane zlatnosmeđa. Pustite da odstoji 10 minuta prije rezanja. Poslužite uz zelenu salatu s malo limunovog soka i maslinovog ulja.  

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...