SVIMA DRAG GIN&TONIC DOBIO SVOJU VERZIJU DESERTA: Idealna kombinacija osvježavajućeg pića i krem sira

Spoj hrskave podloge i kremastog osvježavajućeg nadjeva savršen je za sve ljubitelje tog pića.

  • Gastro

  • 15. Jun. 2025  

  • 0

Brojni ljubitelji Gin&Tonica bit će oduševljeni ovim desertom. Spoj hrskave podloge i kremastog osvježavajućeg nadjeva savršen je za sve ljubitelje tog pića. Koristite tonik po izboru, a ukoliko pazite na kalorije krem sir zamijenite sa sirom s manjim udjelom masnoća. 

Podloga

250 g petit keksa

150 g maslaca

korica 1 limete

Usitnite kekse u blenderu do teksture pijeska. Maslac otopite i dodajte keksima. Naribajte koricu limete, ubacite u blender te još kratko izmiksajte. Smjesu prebacite u kalup promjera 26 cm. Utisnite prstima kako bi se uhvatila za zidove kalupa. Kalup prebacite u hladnjak dok pripremate nadjev.

Nadjev

150 ml Gina

150 ml tonika

70 g šećera

5 listića želatine

5 žlica vode

600 g krem sira

300 ml slatkog vrhnja, ohlađenog

100 g šećera u prahu

sok 1 limete

16 kriški limete

korica 1 limete

Najprije listiće želatine stavite uzdjelicu i prelijte vodom, te ostavite 5 minuta da naburbre. Za to vrijeme skuhajte sirup: u lončić ulijte džin, tonik i šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i ubacite nabubrenu želatinu. Miješajte dok se želatina ne rastopi te ostavite sa strane da se malo prohladi.

Iscijedite limetu čiju ste koricu naribali u podlogu. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrst šlag.

U veću zdjelu stavite krem sir, šećer i sok limete te miksajte na srednjoj brzini 2-3 minute. Smanjite brzinu miksanja i postepeno ulijevajte mješavinu s džinom. Na kraju nježno špatulom umiješajte pripremljen šlag.

Rasporedite nadjev po podlozi i stavite u frižider minimalno 5 sati, najbolje preko noći. Prije posluživanja dekorišite tortu naribanom koricom i kriškama limete.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...