Mini market
ZNAKOVITA PORUKA ISPRED AMBASADE HRVATSKE U SARAJEVU: Osvanulo žuto bure!
Prije 14 min0
Spoj hrskave podloge i kremastog osvježavajućeg nadjeva savršen je za sve ljubitelje tog pića.
Gastro
15. Jun. 2025
0
Brojni ljubitelji Gin&Tonica bit će oduševljeni ovim desertom. Spoj hrskave podloge i kremastog osvježavajućeg nadjeva savršen je za sve ljubitelje tog pića. Koristite tonik po izboru, a ukoliko pazite na kalorije krem sir zamijenite sa sirom s manjim udjelom masnoća.
250 g petit keksa
150 g maslaca
korica 1 limete
Usitnite kekse u blenderu do teksture pijeska. Maslac otopite i dodajte keksima. Naribajte koricu limete, ubacite u blender te još kratko izmiksajte. Smjesu prebacite u kalup promjera 26 cm. Utisnite prstima kako bi se uhvatila za zidove kalupa. Kalup prebacite u hladnjak dok pripremate nadjev.
150 ml Gina
150 ml tonika
70 g šećera
5 listića želatine
5 žlica vode
600 g krem sira
300 ml slatkog vrhnja, ohlađenog
100 g šećera u prahu
sok 1 limete
16 kriški limete
korica 1 limete
Najprije listiće želatine stavite uzdjelicu i prelijte vodom, te ostavite 5 minuta da naburbre. Za to vrijeme skuhajte sirup: u lončić ulijte džin, tonik i šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i ubacite nabubrenu želatinu. Miješajte dok se želatina ne rastopi te ostavite sa strane da se malo prohladi.
Iscijedite limetu čiju ste koricu naribali u podlogu. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrst šlag.
U veću zdjelu stavite krem sir, šećer i sok limete te miksajte na srednjoj brzini 2-3 minute. Smanjite brzinu miksanja i postepeno ulijevajte mješavinu s džinom. Na kraju nježno špatulom umiješajte pripremljen šlag.
Rasporedite nadjev po podlozi i stavite u frižider minimalno 5 sati, najbolje preko noći. Prije posluživanja dekorišite tortu naribanom koricom i kriškama limete.
Mini market
ZNAKOVITA PORUKA ISPRED AMBASADE HRVATSKE U SARAJEVU: Osvanulo žuto bure!
Prije 14 min0
Vijesti
PREDSJEDAVAJUĆI KOMŠIĆ O PEJAKOVIĆU: “Bio je glas naroda i čuvar bosanskog identiteta”
Prije 15 min0
Šareni svijet
IZ DUBINA MORA IZRONILA HISTORIJA: Pronađena najbolje očuvana brodska olupina u Sredozemlju
Prije 32 min0
Estrada
NINA BADRIĆ U DUHOVNOJ POSJETI BiH: "Zahvalnost Majčici za život koji živim"
Prije 37 min0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
17. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
17. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.