Sport
PORAZ NJEMAČKOG PRVAKA: Benfica slavila nad Bayernom, s prvog mjesta ide u narednu rundu Svjetskog klupskog prvenstva, pogledajte sažetke... (VIDEO)
Prije 32 min0
Još od svoje pojave u staroj Perziji, špinat (lat. Spinacia oleracea) zasluženo glasi za jednu od najzdravijih vrsta povrća koju možete uvrstiti u svoju prehranu.
Gastro
29. Okt. 2024 29. Okt. 2024
0
Vrlo je popularan na Mediteranu, a nakon što se počeo prodavati opran i zapakiran, njegova je prodaja porasla za 300 posto, navodi se u knjizi "Najzdravije namirnice svijeta" Georgea Mateljana.
Špinat pripada porodici Amaranthaceae, istoj grupi koja uključuje repu i kvinoju, a poznat je po svojoj bogatoj zelenoj boji i svestranosti u pripremi. Sadrži mnoštvo esencijalnih hranjivih tvari koje potiču optimalan rad našeg organizma.
Bilo da se jede sirov u salatama, kao dodatak u kašastim sokovima ili kuhan u raznim jelima, nudi izuzetno mnogo koristi koje utječu na gotovo svaki dio tijela - od zdravlja srca do čvrstoće kostiju, čak i prevencije raka. Ovo lisnato zeleno povrće više je od pukog dodatka obroku, ono je snaga koja ima potencijal preokrenuti naše zdravlje.
Evo samo nekih od mnoštva impresivnih zdravstvenih prednosti špinata i zašto bi trebao biti jedna od glavnih namirnica u prehrani.
Kardiovaskularno zdravlje
Jedna od ključnih prednosti špinata leži u njegovoj sposobnosti podržavanja zdravlja srca. Zahvaljujući visokom udjelu nitrata špinat pomaže poboljšati protok krvi opuštanjem krvnih žila, što snižava krvni pritisak - značajan faktor u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Čvrstina kostiju
Špinat je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina K, koji ima ključnu ulogu u održavanju čvrstoće kostiju. Samo jedna porcija nadmašuje preporučeni dnevni unos vitamina K, koji pomaže u regulaciji nivoa kalcija u kostima i sprečava nakupljanje viška tog minerala u krvnim žilama. To osigurava da se kalcij koristi tamo gdje je najpotrebniji - u našim kostima, čime se smanjuje rizik od prijeloma i osteoporoze. Špinat pruža i dobru dozu magnezija i kalcija, koji također povećavaju gustoću i snagu kostiju.
Zaštita očiju
Špinat je prepun luteina i zeaksantina, dva snažna antioksidansa posebno korisna za zdravlje očiju. Ovi spojevi filtriraju štetnu svjetlost i štite oči od oštećenja uzrokovanih izlaganjem ultraljubičastim zrakama. Studije su pokazale da prehrana bogata luteinom i zeaksantinom može pomoći u smanjenju rizika od starosne makularne degeneracije i katarakte, dva uobičajena uzroka gubitka vida. Uključivanje špinata u prehranu također može poboljšati vid povećanjem gustoće makularnih pigmenata koji djeluju kao prirodni zaštitni sloj mrežnice.
Kognitivna funkcija
Zdravstvene dobrobiti špinata odražavaju se i na mozak. Bogat antioksidansima, špinat može pomoći usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem tako što smanjuje upale u moždanim stanicama. Istraživanja sugeriraju da ljudi koji redovito jedu lisnato povrće imaju sporiju stopu kognitivnog starenja nego oni kojima to nije navika. Folat i vitamin E u špinatu također imaju ključnu ulogu u zdravlju mozga.
Folat je nužan za popravak DNK i proizvodnju neurotransmitera koji su važni za kognitivne funkcije i regulaciju raspoloženja, a vitamin E, snažan antioksidans, štiti moždane stanice od oksidativnog stresa pomažući u održavanju britkog uma.
Prevencija raka
Špinat sadrži obilje fitonutrijenata - flavonoida i karotenoida, biljnih spojeva antioksidativnog djelovanja. Oni pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu koji može oštetiti stanice i dovesti do hronične upale. Oksidativno oštećenje povezano je s povećanim rizikom od nekoliko vrsta raka, posebno probavnog trakta. Istraživanja su pokazala da klorofil, jedan od ključnih spojeva u špinatu, može pomoći u zaštiti od raka, a iako su studije na ljudima još u tijeku, antioksidativna i protuupalna svojstva špinata čine ga vrijednom hranom za prevenciju raka.
Sport
PORAZ NJEMAČKOG PRVAKA: Benfica slavila nad Bayernom, s prvog mjesta ide u narednu rundu Svjetskog klupskog prvenstva, pogledajte sažetke... (VIDEO)
Prije 32 min0
Ekonomija
PUTPUNI SUNOVRAT JEDNE OD NAJAČIH KOMPANIJA U RS-u: Dobit pala za 140 miliona maraka!
Prije 40 min0
Evropa
MUNJEVITA AKCIJA NJEMAČKIH SPECIJALACA: Uhapšena banda iz BiH, trgovali oružjem i...
Prije 56 min0
Politika
STANIVUKOVIĆ ŠOKIRAN PONAŠANJEM SNSD-a: "Bolje odluke bi odbornici iz Tel Aviva donijeli u Teheranu!"
Prije 1h0
Gastro
NA BRZINU, OD GOTOVE JUFKE: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt...
23. Jun. 20250
Gastro
POSLUŽITI OHLAĐENO: Danas pravimo domaće tufahije prema staroj recepturi...
22. Jun. 20250
Gastro
S JAJIMA I NA MASLINOVOM ULJU: Ovo jelo idealno je za doručak ili za večeru, a svidjet će se i onima koji su mislili...
Prije 8h0
Gastro
VRUĆE JE I NIKOM SE NE DA DUGO STAJATI PORED ŠPORETA: Napravite tortellone s paradajzom i mozzarellom u umaku od...
23. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.